Česko láká investory víc než Polsko. Tomu škodí nová legislativa

Polský lignitový důl Turów

Polský lignitový důl Turów Zdroj: MEDIA WNET, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Polsko už není pro německé investory nejzajímavější zemí v regionu, přesunulo se na druhou příčku za Českou republiku. Informaci přinesla Německo-polská hospodářská komora. Důvodem ztráty zájmu o polskou ekonomiku je především politika premiérky Beaty Szydłové, která se zasazuje o ochranu domácího podnikání.

Když se konzervativní politička Szydłová ze strany Právo a spravedlnost ke konci loňského roku dostala k moci, slíbila malým podnikatelům podporu v boji proti nadnárodním konglomerátům a firmám, které brání rozvoji polského maloobchodu. Zavedením zvláštní daně pro obchodní řetězce se vláda snaží omezit vliv například německého Aldi, nebo britského Tesca.

Dalšími změnami v polské hospodářské politice je například větší zdanění bank a pojišťoven, regulace obnovitelné energie, či konverze měny hypoték ze švýcarských franků na zloté. Všechna tato opatření nyní způsobila ochlazení zájmu o investice v Polsku, z čehož mohou těžit další ekonomiky v regionu. A to i přesto, že je mezi zahraničními investory Polsko oblíbené kvůli nízkým mzdám a kvalifikované pracovní síle.

Podle komory se na první pozici v atraktivitě pro německé investory nyní nachází Česká republika, kam se vrátila po čtyřech letech. Třetí místo patří Slovensku a čtvrtým nejperspektivnějším státem je Estonsko.

„Tato situace vnáší do polské ekonomiky nejistotu, která se nepochybně projeví na investicích ze zahraničí. Již potvrzené projekty sice pokračují, můžeme však očekávat menší zájem investorů v budoucnu,“ řekl pro Wall Street Journal Krzystof Kalicki z polské pobočky Deutsche Bank.

Jeho slova potvrzují rovněž představitelé dalších firem, tak jako zástupci obchodních komor a sdružení. Znepokojení nad bankovní daní vyjádřila také Evropská centrální banka, společnost Moody’s, jež se zabývá ratingem ekonomik a hospodářství, označila současnou polskou ekonomiku za rizikovou, především kvůli nejasné vládní politice a nepředvídatelným změnám v legislativě.

Polská vláda však zůstává klidná a za svými kroky si i nadále stojí. Podle politiků je pouze nutné, aby se investoři a podnikatelé sžili s novými podmínkami a zákony, společnosti tak musejí se vstupem na polský trh buď vyčkávat nebo podstoupit riziko a začít investovat.

Jedním z podniků, které se i přes politické změny rozhodl ve svých investicích pokračovat, je automobilka Daimler. Ta v květnu oznámila záměr výstavby továrny na motory, jež má stát přibližně třináct miliard korun. Své výrobny mají v zemi již automobilky Opel, Volkswagen nebo Fiat.

Potíže v Polsku srazily provozní zisk Kofoly o třetinu