Česko nabízí NATO prostějovské průzkumníky

generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen Zdroj: ctk/AP

Část příslušníků 601. skupiny speciálních sil, protichemická jednotka, logisté či bojové a dopravní vrtulníky. Tak by mohl vypadat český příspěvek do budoucích sil NATO, které mají bleskově zasáhnout při ohrožení některé členské země. Nabídku Česka na summitu NATO v britském Newportu tlumočili prezident Miloš Zeman a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Nové uskupení o síle až pět tisíc vojáků bude součástí reformovaných aliančních sil rychlé reakce. Brigáda, jejíž velitelství by mohlo být ve Štětíně, dostane k dispozici leteckou a námořní podporu. Klíčová má být schopnost operovat do dvou až pěti dnů kdekoli na světě. Lídři NATO vznik jednotky potvrdili v rámci Akčního plánu připravenosti spolu s body, jako je reforma velitelských systémů, výzvědných služeb či úpravy vojenských plánů.

Koncept brigády reaguje na změněnou bezpečnostní situaci v Evropě po ruském zabrání Krymu a bojích na Ukrajině. Hlavně Estonsko před summitem volalo po výraznější přítomnosti aliančních sil na svém území. Základna NATO tam však zatím nebude.
Česko v Newportu podepsalo dohodu o nákupu přesné letecké munice. Díky tomu, že ji poptává až šestnáct států, cena by měla být výrazně nižší. Česká armáda chce pořídit dvě stovky laserem naváděných pum vzduch-země, jež chybí ve výzbroji čtrnácti stíhaček JAS-39 Gripen.