Československé StB donášel i konzervativní britský ministr

Londýn - ilustrační foto

Londýn - ilustrační foto

Britská stanice BBC zjistila, že pro československou Státní bezpečnost v 60. letech pracovala jedna opravdu velká ryba z britské politické scény. Komunistické tajné policii za úplatu donášel konzervativní poslanec a později ministr Raymond Mawby.

Mawby českým špionům prodal například plán pracovny britského ministerského předsedy nebo informace o svých kolezích z parlamentu. Za své příspěvky dostal od Československé rozvědky dobře zaplaceno. Důkazy o spolupráci vysoce postaveného politika s StB našla BBC v českých archivech Státní bezpečnosti.

100 liber za kompro

Slabinou konzervativního poslance dělnického původu byly peníze. „Svůj volný čas tráví po barech…a také miluje hazard,“ píše se v jeho několikasetstránkové složce. „Při hraní rulety a dalších her je ochotný přijmout peněžní půjčku, což se dvakrát povedlo,“ napsal agent.

Čeští špioni v Londýně Mawbyho poprvé oslovili v listopadu 1960 na koktejlovém večírku na Československém velvyslanectví. Pravidelná výměna informací za úplatu začala v roce 1961. Od té doby Maby pracoval pro StB pod krcím jménem „Laval“.

Češi začali opatrně: nejdříve se „Lavala“ ptali pouze na nedůležité věci týkající se odborů a obchodu v Británii. Až později začali požadovat informace z parlamentu o Mawbyho kolezích. Za jednu informaci dostával agent zpravidla 100 liber. Když byl v roce 1963 Mabwy jmenován ministrem, československá bezpečnost z toho nadšená nebyla. Nová funkce pro Mawbyho znamenala i vyšší plat. Hrozilo tedy, že už nebude peníze od StB potřebovat, děsil se agent, který byl na poslance nasazený. Tato obava se nicméně ukázala být lichou – Mawby dál prodával informace do Prahy.

Kresba premiérovy kanceláře

Česká strana měla zájem například o plánek kanceláře britského premiéra v dolní sněmovně. Společně s plánkem Mawby dodal i informaci, kdo má v na starosti bezpečnost kanceláře. Co s kresbou zamýšlela udělat, není jasné – mohl za tím být úmysl nasadit do kanceláře odposlech, spekuluje BBC. Agent nasazený na britského poslance si také všímá toho, že Mawby nejevil žádný zájem na tom dozvědět se, proč československá strana plánek kanceláře potřebuje.

Zprávy Mawby předával tajně: například v taxíku. Když se přiblížily nové volby - a s nimi i možnost, že Mawby přijde o funkci ministra – StB na tajném setkání v baru Club 500 zvýšila jeho plat na 400 liber za rok, aby mu vynahradila snížení platu.

Na konci šedesátých let začaly dříve časté kontakty Mawbyho s StB řídnout, poslední zmínka pochází z roku 1971. „Vzhledem ke zhoršujícím se operačním podmínkám ve Velké Británii a po vyhodnocení varovných signálů zakazujeme jakékoli kontakty s ním,“ uzavírá spis. Mawby opustil sněmovnu v roce 1983 a zemřel v roce 1990.

Mawby není prvním britským poslancem, který dobnášel československé tajné službě, až dosud se ale jednalo o socialistické ministry za Labour Party. Mawby ale nebyl typický konzervativec – měl dělnický původ a byl členem odborů.