Chceme kompenzaci za příliš pomalý brexit, žádá patnáctka států světa

Australský export

Australský export Zdroj: profimedia.cz

Podle Austrálie ohrožují kvóty EU export jejího vepřového masa
Australský export
Australský export
4
Fotogalerie

Celkem 15 světových zemí včetně Austrálie, Indie, Spojených států nebo Nového Zélandu žádá kompenzace za přerušení brexitového procesu. Zástupci zemí to oznámili na konferenci Světové obchodní organizace (WTO), informuje BBC.

Hlavním problémem pro rozhořčené země je systém, který jim sice umožňuje snadnější přístup na evropský trh, ale zároveň omezuje výběr zboží a ukládá vyšší cla na některé produkty, zejména ty zemědělské. Jde o systém označovaný jako „celní kvóty“. 

Ty současné platí pro celou Evropskou unii, Velkou Británii nevyjímaje. Jejím odchodem by se však tyto kvóty změnily. A neustálý odklad brexitu a nejistota kolem něj celou situaci pouze komplikuje. Představitelé zasažených států nyní žádají kompenzaci v podobě snížení cel na určité druhy vyváženého zboží. A to jak po Unii, tak po Velké Británii.

Představitelé Austrálie například uvedli, že jejich vývozci hovězího a jehněčího masa byli již po několikáté zasaženi odkadem brexitu a klesly jim zisky z prodejů. Australská delegace také doplnila, že Spojené království a EU sice navrhly různé způsoby přidělování kvót, ale pro jejich zemědělce by to znamenalo méně obchodních příležitostí, než nyní.

S exportem vepřového masa mají problém i Spojené státy. Jejich delegace uvedla, že nejistota kolem brexitu a budoucí změny celních kvót by mohly mít za následek také pokles vývozu vína, mléčných výrobků, sýrů či hroznové šťávy. 

Zástupci Brazílie zase připoměli, že by plány Velké Británie ohledně severoirské pojistky mohly porušit pravidla Světové obchodní organizace.

Velká Británie měla EU původně opustit 31. října, ale aktuální datum je stanoveno na 31. ledna příštího roku. Před tím se budou v Británii konat 12. prosince ještě předčasné parlamentní volby. Současný premiér Boris Johnson uvedl, že pokud je vyhraje tak ukončí „nesnesitelnou“ nejistotu kolem odchodu Velké Británie z EU.