Chřadnoucí Rusko stahuje i středoasijské země

rubly, ilustrační foto

rubly, ilustrační foto Zdroj: http://www.background-free.com/

Na slabý rubl a hospodářské problémy Moskvy začínají doplácet středoasijské ekonomiky. Obyvatelé Kyrgyzstánu, Tádžikistánu či Uzbekistánu jsou závislí na příspěvcích od příbuzných, kteří do Ruska vyrážejí za prací. Měny zemí navíc následují rubl v propadu a ceny základního dovezeného zboží rostou. Před slabším hospodářským růstem ve zmíněných zemích pro letošek i příští rok aktuálně varuje i Mezinárodní měnový fond.

Rubl od počátku roku vůči dolaru propadl již více než o pětinu, částečně vlivem západních sankcí a také kvůli poklesu cen ropy. Dolarové příspěvky od milionů lidí ze středoasijského regionu, kteří v Rusku hledají uplatnění, se tak poprvé od roku 2009 tenčí. Země jsou na nich přitom bytostně závislé.

V případě Tádžikistánu tvoří až polovinu jeho hrubého domácího produktu, což je vůbec nejvyšší poměr na světě. Dušanbe odhaduje, že od léta platby klesly asi o pětinu. Panují navíc obavy, zda všichni zaměstnanci stavebního sektoru, kteří se teď vrátí na zimu domů, najdou na jaře v Rusku znovu uplatnění.

„Jsme velice znepokojeni tím, co se děje s ruskou ekonomikou. Doufáme, že se to v příštím roce stabilizuje,“ řekl deníku The Financial Times náměstek ministra financí Džamoliddin Nuraliev. Země se každopádně začíná obracet k Číně a pokukuje i po západních investorech.

V Kyrgyzstánu zhoršuje situaci a nárůst cen i energetická krize. Důchodkyně Jyparkul Karasejitová v Biškeku popsala listu The Guardian, že už si nemůže dovolit kupovat maso. Na trhu, kam chodí, stoupla cena hovězího za posledních pár týdnů téměř o deset procent. Důsledky zdražení pociťuje i jeho prodavačka Aigul Šalpyková, které klesly tržby zhruba o 40 procent. „Zatímco obvykle prodávám 400 kilogramů masa měsíčně, v září jsem prodala jen 250,“ řekla britskému listu.