Čína bojuje s růstem rizikových úvěrů, umožní je bankám převést na kapitál

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Největší čínské banky, které podobně jako celou ekonomiku trápí rostoucí zadlužení a klesající zisky, budou moci své rizikové půjčky přeměnit na kapitál. Rozhodnutí čínské vlády se podle tamních médií bude vztahovat na úvěry v hodnotě jednoho bilionu juanů (zhruba 3,7 bilionu korun), tedy asi čtvrtiny všech rizikových půjček, jejichž objem v Číně rychle stoupá.

Chystané opatření čínské vlády bude znamenat, že velké státní banky budou moci převést poskytnuté úvěry na vlastnické podíly ve společnostech, kterým půjčily. Bankám to vylepší bilance a sníží jejich rostoucí zadlužení.

Peking se opatřením snaží zastavit nárůst rizikových úvěrů v zemi. Podle dat tamního regulátora minulý rok stoupl objem nesplácených půjček o polovinu na 1,27 bilionu juanů, což představuje 1,57 procent všech úvěrů. Je to nejvyšší hodnota od roku 2008, kdy Agricultural Bank of China obdržela státní záchranu.

Celkové rizikové půjčky (včetně těch, které vykazují rizika budoucího nesplácení) dosáhly dokonce 4,2 bilionu juanů. To je přibližně stejné množství, jaké ve Spojených státech představovaly rizikové hypotéky před finanční krizí.

Vývoj nesplácených úvěrů v Číně v miliardách juanůVývoj nesplácených úvěrů v Číně 2008-2015Vývoj nesplácených úvěrů v Číně 2008-2015Zdroj: Bloomberg, Statista

Dlouho se zdálo, že čínské autority tato čísla opomíjí. O chystaném opatření, se kterým má asijská země zkušenosti již z počátku 90. let, poprvé promluvil premiér Li Keqiang v Národním lidovém kongresu minulý měsíc. Představitelé bank reagovali obezřetně, předseda China Construction Bank Wang Hongzhang prohlásil, že by mohlo jednoduše dojít k přeměně „špatného dluh na špatný kapitál.“

Ke kroku může čínská vláda přistoupit ještě tento měsíc. „Rozhodnutí o kapitalizaci půjček může přijít rychleji, než se očekávalo,“ prozradil agentuře Bloomberg Luo Yi, analytik ze společnosti Huatai Securities.

Kapitalizace půjček není první opatřením Číny proti rostoucímu objemu rizikových úvěrů. Již v únoru vláda povolila bankám vydat cenné papíry kryté nesplácenými úvěry v objemu celkem 50 miliard juanů.

Podle Edmonda Law, analytika hongkongské banky UOB Kay Hian, opatření čínské vlády „pouze oddálí rozpoznání špatných dluhů a může se stát dlouhodobou zátěží.“

Čínským bankám kroky vlády sníží rostoucí zadlužení. Kromě toho je ale trápí také klesající zisky. Bank of China, Agricultural Bank of China a Industrial & Commercial Bank of China minulý týden vykázaly loňské výsledky, které byly nejhorší za posledních deset let. Pouze zisk China Construction Bank mírně vzrostl. Kapitalizace půjček by měla podle Luo Yi pomoci zvýšit roční zisk bank v průměru o čtyři procenta.