Čína chce řídit zahraniční kapitál. Má jít do hi-tech průmyslu

Čína

Čína

Čínské úřady vypracovaly nový seznam žádaných zahraničních investic. Vyplývá z něj, že Peking už cizí kapitál příliš nechce třeba v automobilkách nebo v továrnách na výrobu polovodičů, naopak v nemocnicích či leasingových firmách je zahraniční kapitál vítaný. Peking uvedl, že přednost budou mít investice, které budou do Číny přinášet nové technologie a know-how. Vítány ale budou i takzvané "zelené" projekty v oblastech jako je recyklace baterií.

Příliv přímých zahraničních investic je v Číně v posledních 30 letech hlavním motorem hospodářského růstu. Za prvních 11 měsíců letošního roku do Číny přitekly přímé zahraniční investice v objemu 103,8 miliardy dolarů (asi 2,1 bilionu korun). To je podle agentury Reuters meziroční nárůst o 13,2 procenta.

Teď si chce ale Čína začít lépe hlídat, kam přesně zahraniční kapitál plyne a přesměrovat ho tam, kde ho chce. Vypracovala seznam o 29 stranách koncipovaný jako směrnice, která by měla úředníkům pomoci zorientovat se v prioritách vlády.

„Cílem je optimalizovat strukturu zahraničních investic, prosadit technologické inovace a modernizaci v průmyslu,“ uvedla na svých webových stránkách Národní rozvojová a reformní komise. Na seznamu jsou sektory, v nichž budou úřady zahraniční investice podporovat, omezovat nebo kompletně zakazovat.

Směrnice začíná platit 30. ledna 2012 a bude sloužit jako základ pro uplatňování hospodářské politiky ve vztahu k zahraničním investorům. To znamená, že se od ní bude odvíjet schvalování projektů, stejně jako daňové záležitosti.