Čína hrozí, že už nepůjčí vládě USA

vývoj amerického dluhového stropu

vývoj amerického dluhového stropu Zdroj: Govtrack.us

Vlny kolem dluhové krize Spojených států nabírají na síle. Čína, která vede s Amerikou dlouhodobý spor kvůli podhodnocení jüanu a sedí jakožto největší věřitel na 1,15 bilionu dolarů amerického dluhu, pohrozila Washingtonu zastavením úvěrů a přehodnocením svých pohledávek. „Naše vláda doufá, že USA zaujmou odpovědný postoj a budou chránit zájmy investorů,“ oznámilo čínské ministerstvo zahraničí.

Neobvyklý zásah do politiky Bílého domu ještě přitvrdil vládě blízký ekonom Yu Bin. „Spojeným státům se daří hůře, než se čekalo, Čína proto musí vážně uvažovat o rizicích spojených s účastí na americkém dluhu. Peking může restrukturalizovat své devizové rezervy a aktiva,“ uvedl Yu Bin. To by znamenalo odchod Číny z dolaru a rozprodej amerických vládních obligací.

Nevoli asijské velmoci, která se propracovala na pozici světové hospodářské dvojky, budí především náznak centrální banky Fed, že by mohlo pokračovat takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky. Cílem je pustit do oběhu nové peníze. „Je to přímé ohrožení čínských zájmů. Další znehodnocení dolaru povede k růstu cen důležitých komodit,“ uvedl Yu Bin. Výsledkem by byl nárůst inflace a zpomalení hospodářského růstu.

Říše středu, jak napovídá výše jejích pohledávek, potíže s veřejnými financemi v zámoří ochotně a kvůli vlastním zájmům výrazně prohlubovala.

Ve Spojených státech právě vrcholí boj o navýšení povolené dluhové hranice. Strop je uzákoněn na 14,3 bilionu dolarů, pokud se jeho posunutí nepovede do 2. srpna, hrozí Americe promeškání splátek a technický bankrot. Prezident Barack Obama zatím ke shodě s republikány nedospěl a vyjednávání přerušil.

vývoj amerického dluhového stropuvývoj amerického dluhového stropu | Govtrack.us

Na vyhrocenou fiskální situaci ve Washingtonu už zareagovaly ratingové agentury. Moody’s sdělila, že bude situaci pozorně sledovat a uvažovat o případném snížení nejcennějšího ratingu Aaa. Stejným krokem pohrozila i její čínská kolegyně Dagong, která srazila USA loni na podzim z AA na A+.
„Revize úvěrového ratingu vlády je dána možností, že dluhový strop nebude zvýšen včas a vláda nebude schopna uhradit splátky svého dluhu. Hrozí proto krátkodobá platební neschopnost,“ uvedla Moody’s ve svém prohlášení. Další z hlavních agentur, Standard & Poor’s, změnila v dubnu výhled vývoje Ameriky na negativní, ale „jedničkový“ rating AAA potvrdila.

V případě, že se limit pro nové úvěry podaří v termínu upravit, je také Moody’s připravena dosavadní známku osvědčit. „Přesto se budeme se stále zajímat o dlouhodobé snižování rozpočtového schodku,“ uvedla Moody’s. Američanům patří nejvyšší stupeň ratingu od roku 1917. Naposledy měl namále před 16 lety, dolů však nešel nikdy.