Čína je hrozba, shodli se členové NATO. Austrálie dosáhla obchodní dohody s Británií

Joe Biden na summitu NATO

Joe Biden na summitu NATO Zdroj: Profimedia.cz

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

NATO: Čína je bezpečnostní riziko

Na summitu NATO v Bruselu, kterého se poprvé ve funkci amerického prezidenta účastní Joe Biden, se členské státy ve společném prohlášení poprvé v historii vymezili vůči Číně. „Čínské ambice a její asertivní chování představují systematické výzvy pro mezinárodní systém založený na pravidlech a pro oblasti důležité pro alianční bezpečnost,“ stojí v prohlášení.

Podle britského deníku The Guardian Spojené státy iniciovaly zahrnutí Číny do společného prohlášení. Peking v reakci uvedl, že státy Severoatlantické aliance zveličují „teorii čínské hrozby“ a chovají se dle studenoválečné mentality. Rozvoj Číny je mírový a Západ vytváří umělou konfrontaci, uvedli představitelé asijské velmoci.

Austrálie a Británie mají dohodu

Spojené království brzy podepíše svoji první obchodní dohodu po odchodu z Evropské unie, v případě Austrálie se jedná už o 15. dohodu o volném obchodu. O podmínkách v Londýně jednali premiéři obou zemí. „Jejich dohoda je vítězstvím pro pracovní místa, podnikatele, volný obchod a je důkazem toho, čeho mohou dvě liberální demokracie dosáhnout, když spolupracují,“ uvedl australský ministr obchodu Dan Tehan.

Očekává se, že by obchodní dohoda měla přinést osvobození od cel pro zboží typu skotská whisky, oblečení nebo auta. Objem vzájemného obchodu se v roce 2018 vyšplhal na 26,9 miliardy dolarů, podle odhadů by nová dohoda měla přinést australské ekonomice přinést 1,2 miliardy dolarů.

Z trhů a burz

Americké akcie uzavřely smíšeně, indexy S&P 500 a Nasdaq skončily na rekordech. Dow Jonesův index ale klesl o čtvrt procenta na 34 393,75 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,18 procenta na 4255,15 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,74 procenta na 14 174,14 bodu. Investoři čekají na výstup ze zasedání americké centrální banky, jenž by mohl avizovat změnu výhledu americké měnové politiky, později tento týden.

Cena ropy roste

Ceny ropy rostou a dostaly se na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Podporuje je ekonomické oživení a vyhlídky na růst poptávky po pohonných hmotách. Cena severomořské ropy Brent vzrostla o 0,6 procenta na 73,14 dolaru za barel, když předtím stoupla až na 73,28 dolaru, nejvýše od května 2019. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu posilovala o 0,5 procenta na 71,29 dolaru za barel. Během dne se cena zvýšila až na 71,54 dolaru za barel, nejvýše od října 2018.

Tweet dne

„Severoatlantická aliance je silným základem, na kterém je vystavěna naše kolektivní obrana a sdílená prosperita. Je čest být dnes v sídle NATO a znovu potvrdit závazek Spojených států vůči našim 29 spojencům a naší vizi pro bezpečnější budoucnost,“ napsal Joe Biden na Twitter. 

Stane se dnes

  • Lídři institucí Evropské unie budou poprvé osobně jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem. Měli by hovořit o posílení spolupráce v boji proti klimatickým změnám, řešení obchodních sporů či o sbližování přístupu k Rusku nebo Číně.
  • Před soudem v Paříži bude vypovídat bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy. V kauze Bygmalion čelí podezření z ilegálního financování své kampaně v roce 2012. V březnu odložený proces potrvá do 22. června.
  • Slovenský nejvyšší soud projedná odvolání ohledně tří obžalovaných v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.
  • Společnost Oracle zveřejní své kvartální výsledky.