Čína nařídila obří audit státního dluhu, chce znát pravý stav věcí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čína nařídila celostátní audit státního dluhu. Vládní rozhodnutí jen potvrzuje obavy, že nedávné zpomalení ekonomiky může dopadnout i na finanční sektor.

Lokální úřady se těžce zadlužily s nástupem světové hospodářské krize. Jejich motivací byla snaha udržet tempo růstu ekonomiky. To se ale také odrazilo na výši státního dluhu. Poslední audit před dvěma lety odhalil, že ke konci roku 2010 činil státní dluh 10,7 bilionu juanů (asi 1,7 bilionu dolarů).

Většina dluhů vznikla z financování projektů pro infrastrukturu, jako jsou silnice a železnice. Část z nich se týkala výstavby nových budov. Úřady se začínají bát, že projekty nebudou dlouhodobě rentabilní. To přináší riziko, že místní úřady nebudou schopny své dluhy splácet. V konečném důsledku se to může negativně odrazit na ekonomickém růstu.

Zadluženost lokálních úřadů razantně vyrostla po fiskální injekci ve výši 4 bilionů juanů od centrální vlády. Podle Čínské komise pro regulaci bankovnictví na konci roku 2010 připadalo na konto lokálních úřadů až 80% všech úvěrů.

Čína již nabízí vlastní reaktory