Čína posiluje výzbroj proti Tchaj-wanu

Tchaj-wan, Tchaj-pej 101

Tchaj-wan, Tchaj-pej 101 Zdroj: Petr Tuma

Peking zvýšil počet balistických raket namířených na Tchaj-wan. Podle nejnovější zprávy tchajwanského ministerstva obrany toto číslo vzrostlo z 1400 na nynějších 1600.

Peking považuje Tchaj-wan stále za svoji, i když rebelskou provincii. V případě nutnosti je připraven ji připojit k pevnině i silou. Právě proto na ni míří raketami a varuje, že na jakýkoliv pokus o oficiální vyhlášení tchajwanské nezávislosti zareaguje vojenským zásahem.

Znepokojení v Tchaipei vyvolává jak zvyšující se vojenská kapacita na druhé straně úžiny, tak i přesnost a mobilita nejnovějších pevninských raket Dong Feng 16 schopných doletu až tisíc kilometrů. Jedná se o zdokonalenou verzi již existujícího typu určenou pro ničení postavení protiletadlové obrany nepřítele a pro další přesné údery na důležité cíle. Čína dlouhodobě nazývá řadu svých balistických raket Dong Feng, což v překladu znamená „Východní vítr“ a nové pouze čísluje. Tchajwanská armáda je pro změnu vybavena americkými systémy Patriot PAC-3 schopnými ničit i hlavice z balistických raket.

„Náš ochranný protiraketový deštník potřebuje posílit,“ uvedl v souvislosti s nejnovějšími informacemi nejmenovaný tchajwanský generál. Nepřímo tak naznačil, že Tchaj- wan rozšíří počet protiraketových základen na svém území. V nynější době zabezpečují ochranu regionu hlavního města Taipeie před potenciálním raketovým útokem z pevniny tři vojenské bázi nacházející se ve Wanli, Nangangu a Sindianu. Strategické umístění nových základen včetně instalace radarů má odpovídat potenciální hrozbě ze strany Čínské lidové armády.

Taipei a Peking obnovily vzájemné rozhovory v roce 2008 po devítileté přestávce. Nicméně jednání, které vedou polooficiální tchajwanská Nadace pro výměnu přes úžinu (SEF) a pekingská Asociace pro vztahy přes úžinu (ARATS) se týkají především ekonomických a praktických otázek. Citlivá politická témata zůstávají kvůli zásadním rozdílným názorům „stranou“. Podle prezidenta Ma usilujícího o užší a přátelštější vztahy s pevninou musí však být „prospěch tchajwanských obyvatel na prvním místě“.

Do prosince loňského roku se uskutečněno sedm kol jednání, díky nimž došlo k uzavření šestnácti formálních dohod, tří memorand a jednoho konsenzu. Za nejvýznamnější lze označit Rámcovou dohodu o hospodářské spolupráci z června 2010 usilující o normalizaci ekonomických a obchodních vztahů mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou. Dohoda se týká postupného zrušení, případně snížení tarifů pro většinu zboží a otevření sektoru služeb pro investice. Vedení ostrova věří, že dohoda podporuje tchajwanský obchod a urychluje začlenění země do světové ekonomiky.