Čína připravuje další odvetné kroky v obchodní válce

čínský prezident Si Ťin-pching

čínský prezident Si Ťin-pching Zdroj: profimedia

Huawei
Huawei
Prezentace nového telefonu Huawei v Paříži (květen 2019)
Huawei nevyrábí jen mobily. Patří i mezi největší dodavatele technologií pro 5G sítě na světě
Ilustrační foto
9
Fotogalerie

Peking připraví seznam zahraničních firem, organizací a jednotlivců, kteří údajně škodí čínským společnostem. S odkazem na oznámení čínského ministerstva obchodu o tom informuje agentura Reuters.

Na seznam „nespolehlivých entit“ se mají dostat všichni, kdo ohýbají tržní pravidla, z nekomerčních důvodů blokují dodávky čínským firmám a „vážným způsobem ohrožují jejich legitimní práva a zájmy“, znějí slova úřadu. Ministerstvo prý brzy zveřejní detaily opatření.

Peking dosud nezmínil konkrétní státy či firmy, kterých by se umístění na seznam nežádoucích týkalo. Agentura Reuters nicméně dodává, že oznámení opatření přichází v době stupňujícího napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Washington v rámci probíhající obchodní války umístil na černou listinu společnost Huawei, kterou podezřívá ze špionáže.

Americké podniky z toho důvodu potřebují zvláštní povolení, aby této čínské firmě mohly dodávat své produkty. Proti Huawei si přisadil i Google, který omezuje používání svého operačního systému Android v chytrých telefonech této čínské značky.

Část analytiků posléze začala spekulovat, kterých amerických firem by se mohla týkat odveta Pekingu. Bát by se měl zejména Apple, míní část z nich.

Podle Roda Halla z Goldman Sachs by čínská protiopatření mohla srazit zisk technologického giganta o třetinu. Prodeje v Říši středu se na celkovém byznysu Applu podílejí z téměř dvaceti procent. Navíc v ní stále zůstává většina výrobního řetězce produktů s nakousnutým jablkem. A to včetně finalizace iPhonů, kterou provádí společnost Foxconn, dodal Hall.

Odveta se týká i sóji a vzácných kovů
Černou listinou Pekingu pro zahraniční firmy nemusí výčet protiopatření v obchodní válce zdaleka končit. Čínská vláda má připravený plán omezení vývozu vzácných kovů do Spojených států. A pokud si to vývoj napjatých obchodních vtahů vyžádá, přistoupí k němu. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to uvedla agentura Bloomberg. Opatření jsou podle nich zřejmě cílena na těžké vzácné zeminy, tedy prvky od europia po lutecium, a to je oblast, v níž jsou USA na Číně mimořádně závislé. Bloomberg navíc rovněž s odkazem na své zdroje tvrdí, že Čína pozastavila nákupy amerických sójových bobů.