Čína staví letiště na sporných ostrovech v Jihočínském moři

Budovaná runway v severovýchodní části útesu Fiery Cross Reef

Budovaná runway v severovýchodní části útesu Fiery Cross Reef Zdroj: Airbus DS / Spot Image / IHS

Čína rychle pokročila při budování startovací a přistávací dráhy vhodné pro vojenské užití na sporném území, které je součástí Spratlyho ostrovů v Jihočínském moři. Dokazují to nové satelitní snímky, uvádí server IHS Jane's.

Odborný portál IHS Jane's napsal, že na fotografiích z 23. března je vidět postupující práce na runwayi na útesu Fiery Cross Reef v oblasti Spratlyho ostrovů, na něž si kromě Číny dělají nároky také Filipíny, Vietnam, Malajsie, Brunej a Tchaj-wan. Tato dráha s předpokládanou délkou 3110 metrů je hotová asi z jedné třetiny, píše se ve zprávě.

Tříkilometrová délka runwaye v severovýchodní části útesu Fiery Cross Reef „by odpovídala stávajícím parametrům čínské armády pro přistávací a startovací dráhy v pevninské Číně, jejichž délka se pohybuje od 2700 metrů do čtyř tisíc metrů“, konstatoval časopis.

Podle IHS Jane's snímky rovněž ukazují bagrování písku jižně od útesu, které údajně směřuje k vylepšení přístavních zařízení na umělém ostrově, jenž byl na útesu vytvořen.

Kdo okupuje Spratlyho ostrovyKdo okupuje Spratlyho ostrovy | CIAKdo ještě „okupuje“ Spratlyho ostrovy?

Záběry ze začátku března také naznačují, že Peking zřejmě buduje druhou přistávací dráhu v oblasti Spratlyho ostrovů, a sice na útesu Subi Reef. Prostor pro rovněž tříkilometrovou runway by zde mohl vzniknout propojením tří umělých ostrovů, píše se v časopise.

Filipíny již loni obvinily Čínu, že vytváří přistávací dráhu na útesu Johnson South Reef v oblasti Spratleyho ostrovů. Rozsah tamních prací není znám. Počátkem tohoto týdne ale jiná zpráva s odvoláním na satelitní snímky poukázala na prodlužování přistávací dráhy na Paracelských ostrovech ležících o něco severněji.

Tyto práce v Jihočínském moři, kudy procházejí významné námořní trasy a kde se zřejmě skrývají velké nerostné zásoby, budí obavy Spojených států a řady asijských zemí, píše agentura Reuters.

Vrchní velitel amerických vojsk v Tichomoří admirál Samuel Locklear před několika dny varoval, že Čína by mohla na ostrovech v Jihočínském moři rozmístit radarové a raketové systémy. Ty by pak mohly sloužit k tomu, aby si vynutila trvalou kontrolu nad zónou, kterou si nárokuje. Americký prezident Barack Obama Čínu obvinil, že využívá „své obrovské velikosti a síly“ k zastrašování menších národů.

Čína nicméně svůj postup obhajuje. „Čínské práce na (Spratlyho ostrovech) převážně slouží civilním účelům, i když některé plní potřeby vojenské obrany. Cílem Číny je poskytovat přístřeší, podporu při navigaci, předpověď počasí a rybářskou pomoc posádkám lodí z různých zemí, které proplouvají tímto mořem,“ sdělila ve čtvrtek oficiální tisková agentura Nová Čína.