Čína už není levná, zjišťují české firmy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ian Sane CC BY 2.0 Flickr

Stále více českých firem zjišťuje, že dodávat zboží z Číny už není tak výhodné jako dříve, a proto mění čínského dodavatele nejčastěji za evropského. V Číně roste kvalita a s ní i cena výrobků a také mzdy dělníků v továrnách. To vše žene koncové náklady nahoru.

„Čína už pro spoustu firem nedává takový smysl jako dříve. Nejenže se zvyšuje cena výrobků, ale prodlužují se i dodací lhůty a jejich variabilita. Když se všechny ukazatele sečtou, u mnoha firem je Čína cenově na hodně podobné úrovni jako evropský dodavatel. Spousta firem si to ale není schopná dopočítat,“ řekl deníku E15 Tomáš Formánek, ředitel společnosti Logio, která firmám pomáhá vytvářet dodavatelské řetězce.

„Za poslední roky došlo u našich zákazníků k tomu, že u 14 procent položek nahradili dodavatele z Číny někým z Evropy,“ uvedl Formánek. Jména firem Formánek nezmínil, ale mezi klienty Logia, kteří importují zboží z Číny, patří například přední český dodavatel autodílů Auto Kelly, nákupce elektrosoučástek EMOS nebo výrobce bezpečnostních systémů Jablotron.

Dalším problémem je zvyšující se doba, kterou musejí české firmy na čínské zboží čekat. Průměrné dodací lhůty na zboží z Číny se podle výpočtů společnosti Logio zvýšily od roku 2010 o 33 procent. Za prodloužením lhůt je třeba hledat přesun výroby z pobřežních měst hlouběji do vnitrozemí, kde je levnější pracovní síla. „Celé továrny se stěhují o tisíce kilometrů. Tím se dnes řeší problém růstu mzdových nákladů. Za pár let už ale nebude kam se stěhovat. Vnitrozemí se začíná plnit továrnami a teoreticky se na tom Čína jednou může uvařit,“ řekl Formánek.

Konec levné továrny

Čína přestává být levnou globální továrnou už několik let. Klesající výhodnosti produkce v Číně si nevšímají jen české firmy. Mezi americkými společnostmi s tržbami přesahujícími miliardu dolarů vloni o 20 procent přibylo těch, které přesouvají výrobu z Číny do Spojených států. Zjistil to průzkum zveřejněný na konci října společností Boston Consulting.

„Pokud náklady dál porostou a Čína nepřijde s dostatečně inovativními vlastními technologiemi, pracovní místa, která se přesunula pryč, zmizí natrvalo,“ uvedl pro The Wall Street Journal Andrew Polk, pekingský ekonom výzkumné společnosti Conference Board. Centrální vláda v Pekingu chce úbytek příjmů z exportu nahradit důrazem na výrobu s vyšší přidanou hodnotou a především na domácí spotřebu.

Světoví výrobci zboží – od triček přes mobilní telefony až po automobily – stále častěji přesouvají výrobu jinam. Oblíbená je jihovýchodní Asie – Vietnam, Thajsko, Indonésie či Bangladéš. České firmy ale tyto levné země tolik nevyužívají. „Není tam infrastruktura, což způsobuje velké výkyvy v dodávkách. Tím je vykoupená ona nízká cena. Je to tu podobné jako v Číně třeba před deseti lety,“ doplnil Formánek.

Petr Drulák: S novým přístupem vlády k Číně nemáme co ztratit