Čína zaplatí Rusku předem 25 miliard dolarů. Gazprom ale úspěch neslaví

Centrála Gazpromu

Centrála Gazpromu Zdroj: Thawt Hawthje

Čína zaplatí Rusku za plyn ještě před zahájením jeho dodávek 25 miliard dolarů, což je 503,6 miliardy korun. Řekl to dnes šéf vývozní divize Gazpromu Alexandr Medveděv. Ředitel Gazpromu Alexej Miller pak prohlásil, že dohoda s Čínou bude mít dopad na ceny v Evropě a že podpis dohody odstartoval konkurenční boj o ruský plyn mezi Evropou a oblastí Asie a Tichomoří. To či je cena dodávek pro Gazprom dobrá ale nekomentoval. Analytici předpokládají, že Gazrpom na obchodu ztratil.

Gazprom podepsal dlouho očekávanou dohodu o dodávkách plynu do Číny ve středu. Gazprom má na základě dohody do Číny dodávat 38 miliard krychlových metrů plynu ročně, a to po dobu 30 let. Je to necelá čtvrtina objemu plynu, který Rusko loni vyvezlo do Evropy. Celková hodnota kontraktu činí zhruba 400 miliard dolarů, což je přibližně osm bilionů korun.

„Dá se předpokládat, že podpis kontraktu ovlivní ceny plynu na evropském trhu,“ řekl bez dalších podrobností šéf Gazpromu Alexej Miller. Podle něj bude mít dohoda dopad i na projekty zkapalněného zemního plynu ve východní Africe, Austrálii a západní Kanadě.

Ceny zemního plynu se ve světě výrazně liší. Například v Severní Americe je cena plynu proti cenám v Evropě zhruba poloviční, naopak v Asii je plyn ještě dražší než v Evropě.

Gazprom dnes oznámil, že podepsal s italskou ropnou a plynárenskou skupinou Eni dohodu o revizi cen plynu u dlouhodobých kontraktů. „Dokument předpokládá korekci podmínek nákupu ruského zemního plynu ze strany italské společnosti,“ uvedl podle agentury Reuters Gazprom. Eni pravidelně znovu dojednává podmínky dlouhodobých kontraktů.

Vladimir Putin a Xi Jinping se domluvili na dodávkach plynu pro RuskoVladimir Putin a Xi Jinping se domluvili na dodávkach plynu pro Rusko | ctk

Agentura Fitch ve čtvrtek uvedla, že dohoda mezi Ruskem a Čínou „stanovuje nový standard pro to, co je Čína ochotna zaplatit za zemní plyn v rámci dlouhodobých smluv“. Dohoda otevírá Gazpromu obrovský trh. V současnosti 80 procent příjmů firmy pochází z prodeje plynu do Evropy, kde ale poptávka stagnuje a zisky klesají.

Ani Rusko, ani Čína ale nezveřejnily, za jakých cenových podmínek bude Gazprom plyn do Číny dodávat. Analytici odhadli, že by se cena mohla pohybovat od 350 do 380 dolarů za 1000 metrů krychlových, což je stejná, nebo mírně menší cena, než platí většina firem v Evropě. Ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak dnes v rozhovoru s televizní stanicí Rossija 24 potvrdil, že cena činí zhruba 350 dolarů.

Gazprom však musí ještě postavit plynovod, který má od roku 2018 přepravit do Číny 38 miliard metrů krychlových plynu ročně. Prezident Vladimir Putin už dříve řekl, že než plyn do Číny začne téct, bude potřeba investovat 55 miliard dolarů. Novak rovněž podotkl, že rusko-čínská dohoda spustí investice ve východní Sibiři a na ruském Dálném východě.

Výdaje na plynovod Gazprom poškodí

„Dohoda o prodeji plynu pravděpodobně neospravedlňuje výdaje na výstavbu plynovodu do Číny a rozvoj polí na východě Sibiře, odkud bude plyn určený pro Čínu pocházet,“ kritizují kontrakt analytici společnosti Renaissance Capital. Gazprom podle nich bude muset snížit dividendy na úkor dalších investičních výdajů, které jsou už teď obrovské. To co je dobré pro Putina tedy nemusí být dobré taky pro Gazprom.

„Investiční výdaje za samotný plynovod budou mít destruktivní hodnotu,“ prohlásil analytik Renaissance Capital Ildar Davlečin. „Nové investiční výdaje zřejmě způsobí, že volné peněžní toky se ve střednědobém horizontu obrátí na negativní, což omezí schopnost Gazpromu zvýšit dividendy,“ dodal.

Podle analytiků není dobrá ani cena za dodávky 350 až 380 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu. Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov se k ní odmítl, nic neřekl ani k dopadům dohody na zisk firmy. Rusko má v Gazpromu poloviční podíl.

Daňové příjmy budou stoupat

Dohoda byla podepsána po více než deseti letech jednání mezi Čínou a Gazpromem, který je největší ruskou firmou s tržní kapitalizací kolem 3,5 bilionu rublů, což je přibližně dva biliony korun. Prodej plynu do Číny zvýší daňové příjmy Ruska. Z ropného a plynárenského průmyslu pochází až 50 procent příjmů země.

Část analytiků je však optimistická a domnívá se, že dohoda z Čínou je pro Gazprom pozitivní, protože firmě získá další zákazníky a zvýší se její tržby. Ty loni činily 165 miliard dolarů. Investiční výdaje Gazpromu loni dosáhly 43,9 miliardy dolarů, což je asi 884 miliard korun. Firma tak podle údajů Bloombergu skončila mezi ropnými a plynárenskými společnostmi v investičních výdajích na třetím místě, za brazilskou firmou Petróleo Brasileiro (Petrobras) a čínskou CNPC.