Čína způsobuje vysychání Brahmaputry, stěžuje si Indie

Významná východoindická řeka Brahmaputra, která pramení v čínském Tibetu, v poslední době nápadně vyschla. Místní obyvatelé a úřady podezírají Čínu, že tok odklonila jiným směrem nebo na něm postavila nějakou umělou překážku. Peking dnes ujistil Dillí, že řeku využívá minimálně. Píše o tom dnes agentura AFP.

Řeka Brahmaputra pramení na jihozápadě čínské autonomní oblasti Tibet, odkud pokračuje do indického státu Arunáčalpradéš, kde řeku nazývají Siang. Dále tento vodní tok, jehož celková délka dosahuje 2900 kilometrů, klesá do úrodných nížin indického státu Ásám, kde je klíčovou součástí místního zemědělství. Svou pouť Brahmaputra končí v Bangladéši v Bengálském zálivu, kde se vlévá do moře.

„Bylo to šokující, když jsme zjistili, že řeka Siang vysychá a v jejím korytě se na rozsáhlém úseku kolem města Pasighat začíná odhalovat písčité dno,“ uvedl místní politický představitel Tako Dabi.

„Máme podezření, že náhlé vysychání řeky Siang by mohlo být buď důsledkem toho, že Čína na své straně hranice tok odklání, nebo že byly na horním toku řeky vystavěny nějaké umělé zátarasy,“ dodal. Dabi odhadl, že průtok řeky se snížil zhruba o 40 procent.

Videozáznamy ukázaly řeku Siang, kterou se za normální okolností valí bouřlivé přívaly vody, zmenšenou v tenké potůčky v širokém písčitém řečišti. „Místní obyvatelé si dělají starosti, protože řeka je zdrojem jejich obživy,“ konstatoval Dabi.

Odklánění řek či přerušování jejich toku výstavbou hydroelektráren v Číně je problém, na který si Indie dlouhodobě stěžuje. Obě země na toto téma pravidelně jednají; loni v srpnu čínské vedení ubezpečilo indického premiéra Manmóhana Singha, že v tomto ohledu neexistuje pro indické zájmy žádné nebezpečí.

Hydroelektrárna v Tibetu

Čína, která se potýká s nedostatkem vody a energie, již si ve stále větší míře žádá její prudce se rozvíjející průmysl, staví jednu hydroelektrárnu i na řece Brahmaputra. I v tomto případě ale byla indická vláda ujištěna, že jde o projekt, který si nebude žádat vybudování klasické přehrady a že plynulost toku nebude narušena.

„V reakci na potřeby autonomní oblasti Tibet Čína zahájila v roce 2010 stavbu hydroelektrárny na středním toku řeky Brahmaputra. Nemá ale velkou kapacitu a nezadržuje nadbytečně vodu. Nebude ovlivňovat tok řeky ani životní prostředí,“ prohlásil dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej.

Obě asijské velmoci se dohodly, že letošní rok bude rokem Indicko-čínského přátelství a spolupráce. Čína a Indie nicméně stále ještě nevyřešily svůj spor o společnou hranici, který se v roce 1962 stal příčinou krátké války. Čína tvrdí, že jí patří téměř celé území Arunáčalpradéše.