Číňané chystají ambiciózní pětiletku. Předstihnout USA by mohli za deset let

Čínský prezident Si Ťin-pching chystá ekonomický akční plán na dalších pět let.

Čínský prezident Si Ťin-pching chystá ekonomický akční plán na dalších pět let. Zdroj: ČTK / AP / Andy Wong

Čína se ze všech světových velmocí zatím nejrychleji hospodářsky zotavuje z pandemie koronaviru. Do deseti let by mohla předběhnout USA.
Čínský podnikatel Jack Ma patří k nejbohatším lidem světa. Jeho firma Ant Group tento týden poprvé vstoupí na burzy v Hongkongu a Šanghaji a získá rekordních 34 miliard dolarů.
Společnost Ant Group je provozovatelem platební služby Alipay. Už za několik dní by mohla dosáhnout na rekordní IPO ve výši 34 miliard dolarů.
Čínská vláda je terčem kritiky kvůli potírání lidských práv v bývalé britské kolonii Hongkongu.
Čínské hospodářství má být v příštích letech soběstačnější, ale zároveň chce využívat výhod globalizace a otevírat se zahraničnímu kapitálu.
6
Fotogalerie

Čína bude v nadcházejících letech nejrychleji rostoucí světovou ekonomikou a už v tomto desetiletí by mohla v čele globálního žebříčku vystřídat Spojené státy. Její hospodářství do roku 2025 vyroste o 27,7 procenta, americké jen o 10,4 procenta. S odvoláním na prognózy Mezinárodního měnového fondu to uvedla agentura Bloomberg. Komunistická vláda plánuje vzestup Číny v době mimořádně napjatých vztahů s USA i zbytkem světa.

V Pekingu začalo v pondělí čtyřdenní zasedání Ústředního výboru Komunistické strany Číny. Prezident Si Ťin-pching a další stranické špičky na něm sestaví ekonomický plán země na příštích pět let. Měly by být také stanoveny hospodářské cíle, jichž chce Peking dosáhnout nejpozději do roku 2035. Jednání se koná za zavřenými dveřmi, a ačkoli prezident ve čtvrtek sdělí hrubé závěry, kompletní zpráva bude zřejmě zveřejněna až na výroční schůzi čínského parlamentu v březnu 2021. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!