Číňané pašují peníze do USA a Kanady. V kufrech či peněženkách

Množství Číňanů přistávajících na letišti ve Vancouveru ilustrují i triliguální nápisy - v angličtině, francouzštině a čínštině

Množství Číňanů přistávajících na letišti ve Vancouveru ilustrují i triliguální nápisy - v angličtině, francouzštině a čínštině Zdroj: Wikimedia Commons

Rychle bohatnoucí Číňané často hledají způsob, jak své peníze dostat za hranice. Ukazují to zkušenosti amerických a kanadských celníků, kteří na severoamerických letištích pravidelně zabavují neproclené peníze v hodnotách až stovek tisíc dolarů.

Od dubna 2011 do června 2012 zabavili úředníci na nejrušnějších kanadských letištích, ve Vancouveru a Torontu, 12,9 milionu kanadských dolarů (249 milionů korun), vyplývá z údajů kanadské celní správy, které cituje deník The Wall Street Journal. Hotovost Číňanů představuje 59 procent všech zabavených peněz na kanadských letištích.

Extrémním případem je muž, který v červnu 2012 přistál ve Vancouveru. Kanadské a americké bankovky v hodnotě přes 177 tisíc dolarů (3,37 milionu korun) měl Číňan poschovávané v peněžence, po kapsách a podšívce svého kufru. Muž uvedl, že za peníze si chtěl koupit dům či auto.

Peníze si ale nakonec stejně jako většina dalších pašeráků z letiště odnesl. Pokuta 2500 kanadských dolarů je totiž pro mnohé z nich relativně malou cenou za obejití přísných čínských zákonů. Ty totiž umožňují do zahraničí oficiální cestou převést nanejvýš 50 tisíc dolarů ročně na osobu. Číňané tak někdy volí nejjednodušší cestu a transportují peníze v hotovosti.

Kanadská vláda neuvolnila žádná historická data. Celníci oslovení deníkem ale tvrdí, že Číňané pašují stále více peněz.

Podobná situace panuje i ve Spojených státech, kde se Číňané co do hodnoty pašovaných peněz řadí na druhé místo hned za samotné Američany. Podle dostupných dat amerických úřadů byly čínským občanům v letech 2009 až 2011 zabavena hotovost v hodnotě pěti milionů dolarů, což představuje 8,4 procenta všech zabavených peněz. Celníci v obou zemích zároveň přiznávají, že odhalené případy představují jen malý zlomek celkového objemu propašovaných peněz.

Cestující do Kanady a USA musí přiznat převoz peněz v hodnotě vyšší než 10 tisíc dolarů. Většina odhalených pašovaných peněz je zadržena jen dočasně, po zaplacení pokuty si je držitel smí odnést. Pouze pokud celníci pojmou podezření, že hotovost pochází z nezákonné činnosti, je na cestujícím, aby původ peněz doložil. Také v Číně se porušení místních zákonů trestá pokutou. Mezi lety 2007 a 2011 udělily úřady pokuty v hodnotě odpovídající 3,85 miliardy korun.

Vstřícná Kanada

Odborníci upozorňují, že kromě pašování hotovosti existují i další metody nelegálního transportu peněz. Časté je podle nich například manipulování účtů při mezinárodních transakcích, které pachatelům umožní k legitimním obchodním transakcím přidružit i malý objem soukromých peněz.

Jak vyplývá z výše uvedených dat, obzvláště oblíbeným cílem pro čínskou hotovost je Kanada. Nákup nemovitostí je zde pro cizince poměrně snadný a v některých případech se soukromá investice v zemi může pojit i se ziskem občanství. Jak uvedl prezident Kanadsko-čínské asociace investorů a podnikatelů Sam Peng, není neobvyklé, když si s sebou přistěhovalci z Číny přivážejí hotovost 100 či 200 tisíc kanadských dolarů. „Stává se to každý den,“ dodal.