Číňané usilují o britské letadlové lodě

HMS Ark Royal

HMS Ark Royal Zdroj: wikimedia.org

Skupina čínských investorů by mohla vyhrát v dražbě dvou letadlových lodí, které britská armáda nabízí v aukci v rámci rozpočtových škrtů. Podle některých analytiků jsou ale překvapiví zájemci jen zástěrkou pro čínskou armádu, která se chce dostat k západním technologiím.

„Vztahy mezi čínskými podnikateli a komunistickou stranou jsou vždy trochu dvojznačné. Je tedy těžké odhadnout, o co tu vlastně jde,“ řekl Reuters editor magazínu Jane`s Defence Weekly James Hardy. Na prodej jsou letadlové lodě HMS Invincible a Ark Royal. Budou sice zbaveny vybavení jako sonar, radar a komunikační zařízení, čínští experti ale mohou využít jejich konstrukci.

Podle Hardyho by Číňané mohli lodě jen mírně upravit a ihned nasadit do provozu. Další možností je úprava Ark Royal na přepravník helikoptér, který by se Pekingu hodil při případném střetu kvůli sporným územím v Jihočínském moři či proti Tchaj-wanu, dodal.

Čínské firmy už v minulosti koupily řadu zahraničních válečných plavidel. Některá z nich slouží jako kasina či noční kluby, panují ale obavy, že další se dostala do rukou tamní armády. Skupina zájemců nicméně tvrdí, že je na vládě zcela nezávislá.

Paluba letadlové lodi HMS Ark Royal.Paluba letadlové lodi HMS Ark Royal.|wikimedia.orgPaluba vlajkové lodi britského námořnictva HMS Ark Royal

Peking nedávno představil svou první letadlovou loď, která svůj život začala na konci 80. let v ukrajinských docích jako sovětský Varjag. Na konci 90. let loď zakoupil čínský investor s tím, že ji přebuduje na kasinu v Macau. Po dlouhé cestě do Číny skončilo plavidlo v armádních docích, kde bylo dostavěno.

Na historickou zkušenost upozorňuje i bývalý důstojník námořnictva USA Bud Cole. „Trik s kasinem či zábavním centrem používají Číňané přes 30 let,“ dodal. Ničeho se naopak neobává bývalý zástupce šéfa britské tajné služby MI6 Nigel Inkster. Podle něj jsou již Číňané natolik dobře obeznámeni se sovětským způsobem konstrukce letadlových lodí, že nyní nebudou obracet a nezačnou budovat plavidla podle britského vzoru, přestože se jejich designem mohou v dílčích prvcích inspirovat.

Britské námořnictvo prodává kromě letadlových lodí i mnohem menší kousky své výbavy. V dražbách budou k dispozici například nepoužité cartridge do tiskáren, starý kancelářský nábytek či vyřazené uniformy. Další nabídky na zakoupení letadlových lodí již nelze podávat. Ministerstvo by o vítězi mělo rozhodnout do konce září, podle zdrojů Reuters ale bude při výběru kupce hrát roli i to, „co se s lodí stane, až bude prodána“.

Letadlová lod HMS Invincible.Letadlová lod HMS Invincible.|wikimedia.orgLetadlová loď HMS Invincible