Číně dochází levná pracovní síla. Vydá se japonskou cestou?

továrna, Čína

továrna, Čína Zdroj: britannica.com

Nejlidnatější země světa Čína řeší zdánlivě překvapivý problém – nedostatek pracovní síly. Přesněji ubývání nejmladší generace, která je motorem růstu ekonomiky. Ten by se teď mohl zadrhnout - menší dostupnost pracovních sil kvůli politice "jedna rodina - jedno dítě" nutí zaměstnavatele platit dělníkům vyšší mzdy. Čína se tak podle analytiků oslovených agenturou Bloomberg bude muset vydat "japonskou cestou" a přimět podniky, aby se přeorientovaly na dražší, technologicky vyspělejší produkty.

Věková skupina od 15 do 24 let, která představuje hlavní „zásobárnu“ pracovních sil pro továrny vyrábějící levné oděvy, hračky a elektroniku, se podle projekcí OSN do roku 2025 zmenší o téměř 62 milionů lidí na 164 milionů.

Číně tak hrozí, že už nebude moct těžit z početné a tradičně levné pracovní síly. Podle analytiků, které cituje Bloomberg, musí Čína projít podobným přerodem jako Japonsko v 60. a 70. letech, pokud se chce vyhnout propadu ekonomického růstu. Tedy přeorientovat se na technologicky vyspělejší produkty.

Export přispívá k čínskému HDP více než pětinou. Výrobky, jako jsou oděvy, obuv nebo nábytek - tedy ty, které se neřadí do kategorie technologicky vyspělých - loni představovaly 68 procent čínského vývozu, což je jen malý posun ze 71 procent v roce 2005.

“Roky si svět myslel, že Číňané umějí vyrábět pouze hračky, oblečení nebo noční baterky – všechno levně, ale ve špatné kvalitě. Náš sen je tento špatný obraz změnit,“ uvedl Zhao Xiangzhang, viceprezident Sany Heavy Industry, jedné z progresivních čínských firem.

Podle analytiků je nynější čínský růst příjmů a stav ekonomického rozvoje srovnatelný s Japonskem v roce 1969 a Jižní Koreou v roce 1988, než se jejich rychlost růstu začala propadat.

Meziroční růst HDP Číny (v procentech)

Meziroční růst HDP Číny (v procentech)Meziroční růst HDP Číny (v procentech) | euroekonom.cz

Některé čínské podniky už se na novou cestu vydaly

Technologicky vyspělé produkty zahrnují například lékařské nástroje, software, počítače či telekomunikační přístroje. Valná většina čínských výrobců se na ně zatím nepřeorientovala. Ti, kdo se touto cestou už vydali, ale sklízejí a budou sklízet velké zisky, tvrdí ekonomové.

Společnosti, jako jsou výrobci strojních zařízení Sany Heavy Industry a Changsha Zoomlion Heavy Industry Science & Technology Development, budou vítězi nejen na domácím, ale i na mezinárodním poli, řekla Diane Linová, manažerka v Sydney sídlícího fondu Pengana Capital, který spravuje zhruba miliardu dolarů globálních vkladů.

„Zapomeňte na textil a takové věci, tohle je budoucnost Číny,“ prorokuje Linová. „Když se podíváte na Japonsko začátku 70. let, pak bylo také čistým dovozcem strojních zařízení a během pouhých tří nebo čtyř let předběhlo USA a stalo se vývozcem,“ dodala.