Číně se daří snižovat emise skleníkových plynů. Mimořádné výsledky hlásí Peking

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Z 31 čínských regionů jich 27 splnilo v roce 2016 plán snížení emisí skleníkových plynů, který má zemi pomoci v boji s globálním oteplováním. Mezi oblasti s mimořádnými výsledky patří města Peking a Šanghaj a průmyslové provincie Če-ťiang a Kuang-tung na jihu a jihovýchodě země.

Plánované cíle nesplnily odlehlé oblasti jako Tibet a Čching-chaj, zemědělská autonomní oblast Kuang-si na jihozápadě země a hospodářsky upadající průmyslová provincie Liao-ning.

Čína je největším zdrojem skleníkových plynů na světě. Aby urychlila rozvoj produkce elektřiny z jiných než fosilních zdrojů, zlepšila kvalitu ovzduší a podpořila zalesnění, přišla v roce 2016 s plánem emisních limitů pro 31 regionů. Zavázala se v období 2016 až 2020 snížit emise oxidu uhličitého na jednotku hrubého domácího produktu o 18 procent a celkovou spotřebu energie omezit do konce desetiletí na pět miliard tun uhelného ekvivalentu. V roce 2015 činila 4,3 miliardy tun.

Čína v rámci dohody o boji proti globálnímu oteplování, která byla podepsána v roce 2015 v Paříži, slíbila, že její emise skleníkových plynů dosáhnou vrcholu někdy kolem roku 2030. V prosinci zavedla celostátní systém obchodu s emisními povolenkami. V první fázi do něho budou moci vstoupit jen subjekty energetického sektoru.