Čínská armáda zahájila manévry kolem Tchaj-wanu. Ostrov reaguje zvýšením pohotovosti

Čínská státní televize vysílá už od středy záběry s armádní tématikou

Čínská státní televize vysílá už od středy záběry s armádní tématikou Zdroj: profimedia.cz

Jednotky čínské armády zahájily vojenské cvičení včetně ostrých střeleb ve vodách a ve vzdušném prostoru obklopujícím Tchaj-wan. Manévry mají trvat do neděle, oznámila čínská státní televize. Cvičení je reakcí na úterní návštěvu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu, který si Peking nárokuje.

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že bude na „nepřátelskou situaci“ adekvátně reagovat. Hodlá také zvýšit stupeň pohotovosti vlastní armády a nasadil raketové systémy ke sledování pohybu čínského letectva v blízkosti dělící linie. Tchajwanské námořní lodě se taktéž pohybují v okolí hranice vod.

Ministerstvo zahraničí Tachaj-wanu přirovnalo čínské odpalování raket v blízkosti ostrova k chování Severní Koreje.

Čínské vojenské lodě a letouny vstoupily do vod, které si Tchaj-wan nárokuje, sdělily tchajwanské zdroje. Podle tchajwanských představitelů to představuje blokádu námořního a vzdušného prostoru ostrova.

Cvičné zóny obklopují ostrov v nebývalé formaci, uvedl v čínské státní televizi (CCTV) Meng Siang-čching, profesor na Národní univerzitě obrany, a popsal, jak by mohla probíhat skutečná vojenská operace proti Tchaj-wanu.

„Ve skutečnosti to pro nás vytvořilo velmi dobré podmínky, až budeme v budoucnu přetvářet strategické prostředí příznivé pro naše sjednocení,“ řekl Meng.

Čínské jednotky u severního pobřeží Tchaj-wanu by mohly potenciálně zablokovat Ťi-lung, který slouží jako hlavní přístav ostrova, zatímco z oblasti východně od Tchaj-wanu by mohly být zahájeny údery zaměřené na vojenské základny ve městech Chua-lien a Tchaj-tung, dodal Meng.

Tchajwanské ministerstvo obrany o několik hodin dříve oznámilo, že jeho webové stránky napadli hackeři a stránky byly dočasně mimo provoz. Podle mluvčí vlády kyberútoky zatím nezpůsobily žádnou škodu, mířily také na ministerstvo zahraničí a prezidentskou kancelář. Vláda ostrovním společnostem doporučila kvůli zvýšenému počtu hackerských útoků posílit kybernetickou bezpečnost.

Čínský ministr zahraničí Wang I opět označil návštěvu Pelosiové na Tchaj-wanu za „šílenou, nezodpovědnou a vysoce iracionální“ akci Spojených států, uvedla čínská státní televize CCTV. Wang v projevu na zasedání ministrů zahraničních věcí zemí ASEAN v kambodžském Phnompenhu prohlásil, že Čína vyvinula maximální diplomatické úsilí k odvrácení krize, ale nikdy nedopustí, aby byly poškozeny její základní zájmy.

„Současná a budoucí opatření Číny jsou nezbytná obranná protiopatření, která jsou pečlivě zvážená a vyhodnocená a jsou zaměřená na ochranu národní suverenity a bezpečnosti, v souladu s mezinárodním a vnitrostátním právem,“ citovala CCTV Wanga.