Tchaj-wan se kryje křemíkovým štítem. Čipy z ostrovního státu potřebují USA i Čína

Tcjawanský polovodičový průmysl zajišťuje ostrovu ochranu před čínským útokem.

Tcjawanský polovodičový průmysl zajišťuje ostrovu ochranu před čínským útokem. Zdroj: Profimedia

Továrny TSMC produkují zhruba polovinu čipů na světě.
Tcjawanský polovodičový průmysl zajišťuje ostrovu i ochranu před čínským útokem. Na snímku továrna TSMC v Tchaj-Peji.
Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová na Tchaj-wanu.
Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová se při návštěvě Tchaj-wanu sešla s prezidentkou Cchaj Jing-wen. (3.8.2022)
Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová se při návštěvě Tchaj-wanu sešla s prezidentkou Cchaj Jing-wen.
6
Fotogalerie

Svět s napětím sleduje, jak ostře zareaguje Čína na návštěvu šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu. Peking zatím oznámil několikadenní vojenské cvičení na různých místech v okolí ostrova, který považuje za své území, a uvalil na něj hospodářské sankce. Odborníci se přesto domnívají, že anektovat Tchaj-wan se v nejbližší době nepokusí. Roli v tom zcela jistě hrají obavy Číny ze západních sankcí, ale také váha ostrova, kterou získal díky vyspělému polovodičovému průmyslu.

Peking přinejmenším v rétorické rovině vystupuje proti aktivitě Spojených států velmi dramaticky. „Ti, kdo si zahrávají s ohněm, neskončí dobře. Ti, kdo porušují čínská práva, budou rozhodně potrestáni,“ prohlásil mimo jiné ministr zahraničí Wang I. Konkrétním hmatatelným trestem za aktuální demonstraci suverenity ostrova je prozatím zákaz dovozu písku na Tchaj-wan a pozastavení importu tchajwanských citrusů a některých ryb.

Zemědělství je zlomkem tchajwanského exportu

Postihy nejsou ničím neobvyklým. Peking na „nežádoucí politické kroky“ ostrova často reaguje zemědělskými sankcemi. Loni kupříkladu zakázal dovoz ananasů. Asijská velmoc je nejdůležitějším obchodním partnerem Tchaj-wanu, vzájemný obchod loni vzrostl o čtvrtinu na 328 miliard dolarů. Ostrovní stát ale vykazuje značný obchodní přebytek. Zemědělský vývoz tvoří pouhých 0,6 procenta tchajwanského exportu, klíčovým vývozním artiklem jsou čipy.

Video placeholde
Elon Musk a projekt Starlink • Videohub

Pokud by chtěl Peking souseda bolestivě potrestat, uvalil by sankce na dovoz polovodičů. Čína je však na něm značně závislá stejně jako řada dalších zemí. Tchajwanská společnost TSMC je nejvýznamnějším globálním výrobcem čipů.

„Když se podíváte na podíl na trhu, věřím, že TSMC vyrábí kolem padesáti procent všech polovodičů na světě,“ řekl už dříve CNBC technologický analytik Dan Wang z poradenské společnosti Gavekal. Pokud jde o nejvyspělejší čipy, je převaha tchajwanského výrobce ještě drtivější. Většina zdrojů uvádí, že produkuje více než devadesát procent špičkových polovodičů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!