Čínský růst je proti statistikám poloviční, naznačuje alternativní index

Čínští dělníci, ilustrační foto

Čínští dělníci, ilustrační foto Zdroj: CC0: MarkoLovric via Pixabay.com

Nadějného regionálního politika Li Kche-čchinga si před osmi lety pozval na večeři americký velvyslanec v Pekingu. Během ní probrali spoustu témat a dostali se i ke spolehlivosti údajů o čínském HDP. „Oficiální statistiky jsou nespolehlivé,“ měl prohlásit Li. „Je to spíše takové naznačení,“ dodal s úsměvem.

Výkon ekonomiky prý vyvozoval ze tří ukazatelů, které mu dávaly „relativně přesný“ obraz. Sledoval spotřebu elektřiny, objem nákladní železniční dopravy a množství půjčených peněz. Li se o rok později stal vicepremiérem a v roce 2010 se průběh jeho rozhovoru s americkým diplomatem dostal na veřejnost v rámci kauzy WikiLeaks.

Konzultanti a analytici od Liho, který mezitím postoupil na post čínského premiéra, sledování zmíněných indikátorů převzali a vytvořili vlastní indexy, pomocí kterých odhadují výkon čínské ekonomiky (někteří ekonomové je ovšem kritizují, nezohledňují totiž nárůst služeb a střední třídy). Konzultační společnost Fathom Consulting, jejíchž služeb využívá i Thomson Reuters, ten svůj pojmenovala China Momentum Indicator.

A v současné době nevěstí Říši středu nic dobrého. Liovy indikátory totiž už od minulého roku výrazně klesají. Zatímco oficiální statistiky uvádějí výši čínského růstu těsně pod sedmi procenty, podle indexu může být meziroční změna HDP o čtyři procenta nižší.

Fathom Consulting to připisuje tomu, že obrovská čínská pracovní síla už mohla dosáhnout svého vrcholu a na dalším dlouhodobém růstu se může podílet jen jedním procentem.

Blížící se populační krize stárnoucí čínské populační krize už prý nezabrání ani zrušení politiky jednoho dítěte. Počet Číňanů v produktivním věku i tak do roku 2050 poklesne o 16 procent. Podle odhadů OSN by počet lidí mezi 15 a 64 roky mohl do konce století poklesnout dokonce o polovinu.

Čínská pracovní sílaČínská pracovní síla|Thomson Reuters/Fathom Consulting

V polovině osmdesátých let přispíval nárůst populace v produktivním věku třemi procenty k růstu čínského HDP. Nyní zbrzďuje pokles čínského trvale udržitelného růstu nárůst produktivity práce. Ta se zvyšuje s migrací z venkova do měst, přestože v zemědělství stále pracuje skoro třetina populace a migraci omezuje vládní sociální politika.

Novou hedvábnou stezku Peking nemůže vytvořit sám, říká čínská profesorka