Čínští komunisté si zvolí vůdce. Země má podle nich právo použít násilí proti Tchaj-wanu

Si Ťin-pching se zřejmě potřetí v řadě stane čínským prezidentem.

Si Ťin-pching se zřejmě potřetí v řadě stane čínským prezidentem. Zdroj: profimedia.cz

Komunistická strana Číny se připravuje na svůj týden trvající sjezd, který začne tuto neděli. Očekává se, že dosavadní lídr komunistů Si Ťin-pching na něm potřetí v řadě obhájí svou funkci. Mluvčí sjezdu Sun Je-li v sobotu mimo jiné uvedl, že Peking si vyhrazuje právo použít v krajním případě sílu proti Tchaj-wanu, první volbou je ale pro Čínu mírové znovusjednocení.

Znovusjednocení Číny a Tchaj-wanu je podle Sun Je-liho v zájmu všech, včetně tchajwanských obyvatel. Čína považuje Tchaj-wan za svoji součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě, že by vyhlásil nezávislost. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení. Americký prezident Joe Biden nedávno slíbil, že v případě čínské vojenské invaze na tento ostrov, budou Spojené státy Tchaj-wan bránit. 

V neděli začne v Pekingu týden trvající sjezd Komunistické strany Číny, na kterém bude pravděpodobně potvrzen ve funkci prezidenta na třetí funkční období dosavadní šéf strany Si Ťin-Pching. Čínští prezidenti jsou v úřadu pět let.

Mluvčí čínských komunistů také v sobotu znovu hájil takzvanou politiku nulového covidu a s ní spojená přísná opatření, včetně uzavírání milionů lidí do karantén při výskytu minimálního počtu nakažených. V zemi podle něj žije mnoho starých lidí a různé její části jsou nerovnoměrně rozvinuté. „Reakce na nemoc covid-19, jakou Čína zvolila, se ukázala být co do nákladů nejužitečnější,“ prohlásil mluvčí na tiskové konferenci v Pekingu. Slíbil nicméně lepší koordinaci epidemických opatření a sociální a hospodářské politiky.

Právě kvůli politice nulového covidu se čínská ekonomika aktuálně nachází v těžkých problémech. Hospodářský růst země bude letos patrně nejslabší za celá destiletí, napsala v pátek agentura Reuters.