ČNOPK: Zákon o minimální mzdě v Německu je skutečně problematický

Německá minimální mzda ovlivní i dopravce, kteří touto zemí jen projíždějí.

Německá minimální mzda ovlivní i dopravce, kteří touto zemí jen projíždějí. Zdroj: Novak Tomas/Euro

Zákon o mininimální mzdě, který vstoupil v platnost v Německu 1. ledna 2015, přináší pro firmy z České republiky, jež zaměstnávají pracovníky v Německu, celou řadu změn. Firmy tak musí počítat se zvýšenými náklady a administrativní zátěží. Sama Česko-německá obchodní a průmyslová komora(ČNOPK) považuje zákon z titulu podnikání za problematický.

Mezi zatěžujíci změny patří především ohlašovací, evidenční a archivační povinnosti zaměstnavatele, u kterých musí být dokumenty k dispozici v německém jazyce.

Přitom sankce jsou citelné. Při nedodržení uvedených povinností hrozí firmám pokuta až do výše 30 tisíc eur, v případě nevyplácení německé minimální mzdy 8,50 eur za hodinu je to až 500 tisíc eur.

Oblast působnosti německého zákona o minimální mzdě je velmi široká a zahrnuje také zaměstnance, jež vykonávají svoji činnost na území Německa pouze dočasně. Dotčeny jsou zejména dopravní společnosti, které do Německa jezdí, nebo územím Německa jenom projíždějí.

Špatná zpráva pro podnikání

„ČNOPK považuje německý zákon o minimální mzdě se všemi administrativními a finančními dopady na zahraniční podniky za problematický. České dopravní a logistické odvětví roste právě také díky zeměpisné blízkosti k Německu. Nová opatření proto rozhodně nejsou dobrou zprávou pro česko-německé hospodářství,“ prohlásil Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK.

Zákon se ale týká i ostatních firem v Česku, jejichž zaměstnanci budou plnit své pracovní povinnosti na území Německa například v rámci služební cesty.

Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) pro usnadnění orientace podnikatelů, zaměstnanců a firem shrnula ty nejdůležitější změny ve volně dostupné informační brožuře, ktero má k dispozici na svých internetových stránkách. Odbornost zaštítila advokátní kanceláří Dvořák, Hager & Partners.

I když zákon o minimální mzdě platí teprve od začátku ledna, má kritiky v Německu už na místech nejvyšších. Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové chce zákon změnit. Strana sama tvrdí, že zákon způsobuje nadměrnou byrokratickou zátěž především malým firmám.