Corbyn čelí obvinění, že uctil památku strůjce masakru na mnichovské olympiádě

Předseda britské opoziční labouristické strany Jeremy Corbyn čelí skandálu kvůli snímku, který jej zachycuje u hrobu údajného spolupachatele teroristického útoku na olympiádu v Mnichově v roce 1972.

Fotografii Corbyna s věncem v ruce pořízenou v Tunisu v roce 2014 přinesl bulvární deník The Daily Mail. Podle britského tisku Corbyn přiznal, že na ceremoniálu k uctění památky palestinských teroristů byl, kladení věnců se prý ale neúčastnil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poté na twitteru napsal, že Corbyn si za své počínání „zaslouží jednomyslné odsouzení“.

Corbyn nejprve tvrdil, že byl na hřbitově, aby uctil památku obětí izraelského útoku na úřadovny Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) v Tunisu v roce 1985. Dnes ale přiznal, že věnce byly kladeny také na památku „těch, kteří byli zabiti v roce 1992 v Paříži". To je podle médií narážka na činitele OOP, jenž byl ten rok ve francouzské metropoli zastřelen a který podle Izraele pomáhal mnichovský útok naplánovat.

Vůdce labouristů je dlouhodobým kritikem Izraele za jeho politiku vůči Palestincům. Sám je obviňován, že ve své straně toleruje antisemitismus. Kritizován je i za své kontroverzní výroky. V roce 2010 například přirovnal izraelskou blokádu Pásma Gazy k obléhání Leningradu a Stalingradu nacistickým Německem.

Palestinská teroristická organizace Černé září zajala na letních olympijských hrách v Mnichově v roce 1972 v olympijské vesnici jako rukojmí sportovce a chtěla je vyměnit za Palestince vězněné v Izraeli. V jednom bytě a při pokusu o osvobození rukojmích na letišti Fürstenfeldbruck přišlo o život 11 izraelských sportovců a jeden policista. Zabito bylo také pět teroristů.