Cruz odstoupil, souboj Clintonové a Trumpa je téměř jistý

Ted Cruz

Ted Cruz Zdroj: ctk/AP

Odstoupením hlavního rivala Teda Cruze se miliardáři Donaldu Trumpovi po úterních primárkách v Indianě otevřela cesta k republikánské prezidentské nominaci. Ačkoli potřebný počet delegátů stále nemá, je velmi pravděpodobné, že se v listopadovém souboji o Bílý dům utká s Hillary Clintonovou. Bývalá ministryně zahraničí v Indianě těsně prohrála se senátorem Berniem Sandersem, přesto se ale celkově nominaci opět přiblížila. Sanders ze souboje zatím odstoupit nehodlá.

Trump podle propočtu portálu The Green Papers získal v Indianě všech 57 delegátů, neboť zvítězil nejen na celostátní úrovni, ale také ve všech devíti kongresových okrscích. Agentura AP ve svém přehledu uvádí, že Trumpovi k dosažení 1237 delegátů potřebných pro automatickou nominaci chybí 190 delegátských hlasů.

Zbývající hlasy podle analytiků zřejmě bezpochyby získá, rozhodně se tak ale nestane před 7. červnem, kdy republikánské klání v primárkách a stranických hlasování skončí.

Před červnem čeká republikány hlasování ještě v Nebrasce, Západní Virginii, Oregonu a ve státě Washington, kde bude k dispozici celkem 142 delegátů. V červnu se pak bude hlasovat v pěti státech naráz, mimo jiné i v Kalifornii, která má 172 delegátů a kde je podle sondáží jasným favoritem Trump.

Trumpovi cestu k nominaci velmi usnadnilo pro mnohé překvapivé Cruzovo odstoupení, které texaský senátor oznámil již ve chvíli, kdy byla sečtena sotva polovina hlasů. Ve hře tak kromě newyorského realitního magnáta zůstává již jen guvernér Ohia John Kasich, který však zaostává o téměř 900 delegátů a jeho šance na nominaci jsou prakticky nulové.

Clintonová, pokud podle očekávání uspěje, bude stejně jako Trump muset sjednotit svou stranu, aby měla šanci vyhrát podzimní volby

Zatímco značná část republikánského establishmentu považovala populistického a často prostořekého Trumpa za kandidáta ohrožujícího pověst strany a tradiční republikánské hodnoty, po Indianě dal najevo neotřesitelnost jeho pozice hlavní manažer strany Reince Preibus.

Ten po Cruzově odstoupení na twitteru prohlásil, že se republikáni musejí sjednotit za Trumpem do souboje o Bílý dům proti Hillary Clintonové, která je téměř jistou kandidátkou demokratů.

Že to v praxi nemusí být jednoduché, ukázalo vyjádření republikánského senátora z Nebrasky Bena Sasseho, který po oznámení výsledků z Indiany řekl, že Trumpa podpořit nemůže. Také další republikáni mluví o tom, že pro extravagantního miliardáře nemohou hlasovat, protože by to mohlo ohrozit budoucnost jejich strany.

Celostátně však Trumpova podpora mezi republikánskými voliči v posledních týdnech stále rostě. Podle aktuálního průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos by mu dalo hlas 53 procent republikánů, zatímco odstoupivšího Cruze 25 procent. Kasich, který je nyní již jediným Trumpovým soupeřem, podporuje 16 procent republikánů.

Trump prý půjde po Clintonové

Trump v úterní vítězné řeči soustředil svou pozornost již jen na bývalou první dámu. „Půjdeme po Hillary Clintonové. Nebude skvělou prezidentkou, nebude dobrou prezidentkou, bude chabou prezidentkou. Nerozumí obchodu,“ hanil svou konkurentku byznysmen.

Clintonová sice v Indianě prohrála souboj s levicovým senátorem, v tomto státě ale získala nejméně stejný počet delegátských hlasů. K dispozici zde včetně superdelegátů, kteří mohou podpořit kohokoli nehledě na výsledek hlasování, bylo 92 delegátu. Clintonová jich získala 46 a Sanders 44, podpora zbývajících dvou superdelegátů není známa.

Celkem má Clintonová na kontě podle AP včetně superdelegátů 2202 delegátských hlasů a k automatické nominaci jí zbývá získat 181, které ale prakticky jistě obdrží.

Sanders, který by musel ve všech zbývajících primárkách získat přes 84 procent hlasů, však stále neztrácí víru ve svůj úspěch a hodlá bojovat až do konce. „Vím, že si kampaň Clintonové myslí, že je konec. Mýlí se,“ řekl jeden z objevů letošních primárek AP. V dalších týdnech očekává vítězství mimo jiné v Kentucky, Oregonu nebo Kalifornii.

Clintonová, pokud podle očekávání uspěje, bude stejně jako Trump muset sjednotit svou stranu, aby měla šanci vyhrát podzimní volby. Oproti newyorskému byznysmenovi by měla mít situaci snazší, odborníci ale upozorňují, že získat přízeň zejména mladých voličů, které nadchl Sanders, nemusí být právě jednoduché.

Donald Trump: prostořeký magnát, který politiku pojímá jako show
Datum a místo narození: 14. června 1946 v New Yorku; jeho matka pocházela ze Skotska, prarodiče z otcovy strany z Německa.
Vzdělání: ekonomie na Pensylvánské univerzitě (1968)
Kariéra: začínal u svého otce Freda v developerské společnosti Elizabeth Trump & Son; firma se v roce 1971 přejmenovala na The Trump Organization, dnes ovládá hotely, reality či golfová hřiště (Trump je jejím prezidentem); figuruje i v dalších firmách, například v Trump Plaza Associates či Trump Atlantic City Associates; v roce 1996 koupil společnost Miss Universe Organization, která organizuje soutěže krásy; 14 sezon moderoval televizní reality show The Apprentice; kvůli urážlivým výrokům na adresu migrantů s ním ale loni televize NBC ukončila spolupráci; v září 2015 prodal Trump společnost Miss Universe Organization agentuře WME/IMG.
Politická příslušnost: Republikánská strana (od roku 2012, v letech 2009 až 2011, před rokem 1999), nezávislý (2011 až 2012), Demokratická strana (2001 až 2009), Reformní strana (1999 až 2001).
Rodina: potřetí ženatý (od roku 2005) se slovinskou modelkou Melanií Knaussovou (syn Barron); první manželkou byla podnikatelka Ivana Zelníčková, původem ze Zlína (synové Donald, Eric a dcera Ivanka, všichni jsou viceprezidenty The Trump Organization), druhou manželkou byla americká herečka Marla Maplesová (dcera Tiffany).
Ostatní:

- V roce 1976 se mu podařilo získat úvěr a konečně „rozjet pořádný byznys“; za čtyři roky otevřel na newyorské 42. ulici luxusní Grand Hyatt Hotel. Trumpovy zlaté časy trvaly celá 80. léta. S nadsázkou se dá říci, že skoupil půl Manhattanu. Mezi jeho známé budovy patří 200 metrů vysoký mrakodrap Trump Tower v New Yorku či výškové budovy v Chicagu, Honolulu, Torontu, Atlantě.
- Časem expandoval do Atlantic City a postavil zde největší kasino na světě - Taj Mahal. Jeho financování, respektive splácení dluhů, už ale neutáhl. V roce 1990 se dostal na pokraj krachu. Nakonec ale - podle vlastních slov - „povstal z popela jako bájný pták Fénix“.
- V roce 2014 začalo Trumpovo jméno mizet z již uzavřeného kasina Trump Plaza v Atlantic City. Realitní magnát u soudu po firmě Trump Entertainment Resorts (nad níž již nemá kontrolu) požadoval, aby jeho jméno odstranila ze svého názvu a z názvu všech svých podniků. Trumpova kasina vyhlásila bankrot již poněkolikáté.
- Značka Trump je spjata s řadou různých výrobků a licencí, miliardář také vlastní golfové areály v Irsku a ve Skotsku.
- O kandidatuře na prezidenta USA uvažoval již několikrát, v roce 2012 například plán odvolal nedlouho před republikánskými primárkami, protože se prý chtěl naplno věnovat podnikání. V té době se zviditelnil zpochybňováním pravosti rodného listu prezidenta Baracka Obamy a toho, zda je hlavou státu právem.
- Svoji účast v letošních primárkách oznámil loni v červnu. Tehdy byl ještě považován za jasného outsidera. Jeho kampaň, charakterizovaná řadou chytlavých a kontroverzních výroků, ale slaví mezi voliči nečekaný úspěch. Jeho odpůrci organizují demonstrace, které občas provázejí násilné střety, a kritizován je i mezi částí republikánů, kteří ho považují za kandidáta ohrožujícího pověst strany a tradiční republikánské hodnoty.
- Dva jeho rivalové v souboji o republikánskou nominaci na volbu prezidenta Ted Cruz a John Kasich dokonce v dubnu uzavřeli dohodu, že se v nadcházejících primárkách zaměří každý na jiný stát. Odstoupením Cruze se ale Trumpovi po úterních primárkách v Indianě otevřela cesta k republikánské prezidentské nominaci.
- Kritiku z mnoha stran si vyslechl například za svůj přístup a nesnášenlivá slova vůči přistěhovalcům. Na hranicích s Mexikem hodlá postavit obří zeď, migranty ze Sýrie chce vracet zpět a vyslovil se i pro uzavření USA všem muslimům. Obecně je zastáncem tvrdé ruky, volného prodeje zbraní a silné armády. V případě svého zvolení chce snížit daně a zrušit Obamovu zdravotnickou reformu. Ostře také kritizoval Obamovu administrativu za dohodu o íránském jaderném programu a kritizuje údajnou „pohrdavou“ politiku Obamy vůči Izraeli.
- Loni v červenci Trump oznámil, že podle svého finančního přiznání vlastní majetek za deset miliard dolarů (čtvrt bilionu Kč). Časopis Forbes jej ale obviňuje z přehánění a tvrdí, že hodnota magnátova majetku nepřesahuje čtyři miliardy dolarů.
- Trump je autorem či spoluautorem dvou desítek knih. Nejnovější přírůstek představil na podzim, kniha nese název Zmrzačená Amerika: Jak udělat Ameriku opět velkou, což je i ústřední téma jeho kampaně.