Čtyřdenní pracovní týden nechystáme, vyvrací falešnou zprávu finská vláda

Sanna Marinová, finská premiérka

Sanna Marinová, finská premiérka Zdroj: Reuters

Nová vláda finské premiérky Sanny Marinové zvažuje zavedení čtyřdenního pracovního týdne. Tato zpráva v uplynulých dnech obletěla svět. Byla ale falešná. Finský kabinet vydal oficiální dementi s tím, že nic takového v plánu nemá.

„V programu finské vlády se nikde nehovoří o čtyřdenním pracovním týdnu. Toto téma není součástí agendy finské vlády. Premiéra Sanna Marinová tuto myšlenku krátce zmínila během jedné panelové diskuse loni v srpnu, když byla ještě ministryní dopravy, a od té doby jsme se tomuto tématu nijak nevěnovali,“ uvedla vláda v oficiální prohlášení, které zveřejnila i na Twitteru.

Marinová se o myšlence čtyřdenního pracovního týdne zmínila během debaty u příležitosti 120. výročí finské sociální demokracie. Jednotliví diskutující se věnovali historickým úspěchům socialistů – jako je osmihodinová pracovní doba – a zamýšleli se nad tím, co by mohla přinést budoucnost. „Čtyřdenní pracovní týden, šestihodinový pracovní den, proč by to nemohly být další kroky? Je osm hodin opravdu konečná?“ ptala se v diskusi Marinová, která ale zároveň tyto vize označila za „utopické“.

Podle serveru Newsnowfinand.fi prohlášení Marinové loni v létě vyvolalo na finské mediální scéně pouze mírnou odezvu. Vlnu mezinárodních reakci způsobil až nedávný článek bruselského deníku New Europe s titulkem „Finská premiérka Marinová volá po čtyřdenním pracovním týdnu a šestihodinovém pracovním dni“ (zpráva byla později upravena – pozn. red.). Zřejmě vinou chybného překladu tak belgičtí novináři dali původnímu sdělení zcela nový význam, píše Newsnowfinand. Z toho zdroje se falešná zpráva rozšířila do celého světa. Přičemž nutno přiznat, že i na stránky E15.cz.