Čtyři francouzští politici jednali s Asadem, Francie se od toho distancuje

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk/ap

V Sýrii od úterka jedná čtveřice členů francouzského parlamentu. Podle jednoho z nich Jacquesa Myarda jde o soukromou misi a dnes ráno se Francouzi v jejím rámci sešli s prezidentem Bašárem Asadem. Francie diplomatické vztahy s režimem v Damašku přerušila v roce 2012.

„Hovořili jsme s Bašárem Asadem dobrou hodinu, bylo to bez problémů,“ řekl Myard, aniž upřesnil, o čem delegace jednala.

Mnohé země Evropské unie včetně Francie z Damašku stáhly své diplomaty, když Asad poslal proti protestující opozici armádu. Teď se v unii ale začíná hovořit o tom, že s režimem bude třeba jednat, má-li se krize vyřešit. Boje v Sýrii trvají od roku 2011 a nepřežilo je přes 200 tisíc lidí.

Francouzské ministerstvo zahraničí se od počínání čtveřice distancovalo a oznámilo, že zákonodárci nevezou do Sýrie žádné oficiální poselství a že svou cestu s ministerstvem nekonzultovali. Ve skupině je kromě konzervativního poslance Myarda socialista Gérard Bapt a dále dva senátoři Jean-Pierre Vial a François Zocchetto. „Je to soukromá mise, chceme vidět, co se zde děje, a naslouchat. Na základě toho poskytneme informace,“ řekl Myard.

Ještě dnes by měl čtveřici přijmout syrský ministr zahraničí Valíd Mualim, na jednom ze setkání byl muftí šajch Ahmad Hasún.

Islamisté unesli 150 křesťanů

Situaci v Sýrii komplikuje fakt, že kromě opozice tam bojují také radikálové z Islámského státu (IS). V úterý unesli v provinci Hasaká syrské křesťany. Hovořilo se asi o stovce rukojmích, podle dnešních zpráv je jich nejméně 150 a členové IS je odvedli ze dvou vesnic.

Agentura AP píše, že kurdské a křesťanské milice dnes proti IS v Hasaká bojují. Z vesnic na hranicích s Tureckem a Irákem prý uprchly tisíce lidí.

Z Vatikánu přišla zpráva, že Turecko nechává přes hranici bez problémů procházet lidi z IS, avšak brání v tom prchajícím křesťanům. „Rodiny každodenně odjíždějí přes Damašek“, většinou letecky, protože hranice je blokována, sdělil vatikánskému rozhlasu biskup z Hasaky Jacques Behnan Hindo. Turecko prý ale nechává volně projíždět auta se členy IS, s ukradenou ropou, obilím a bavlnou.