Dalajlamovu návštěvu zrušte, žádá Čína Mongoly

Dalajlama

Dalajlama Zdroj: čtk

Dalajlama
Dalajlama
Dalajlama
Návštěva Dalajlámy v Praze
Návštěva Dalajlámy v Praze
13
Fotogalerie

Čína dnes vyzvala Mongolsko, aby zrušilo plánovanou návštěvu tibetského duchovního vůdce dalajlamy v zemi. Peking mongolské úřady varoval, že by dalajlamova návštěva mohla poškodit vzájemné vztahy obou zemí. Informovala o tom agentura AP, která připomněla, že mongolská ekonomika je na sousední Číně silně závislá. Dalajlama má do země přicestovat dnes.

Mongolsko již dříve uvedlo, že čtyřdenní návštěva buddhistického duchovního vůdce v zemi má čistě náboženskou povahu. Žádná setkání s politickými představiteli se neplánují.

Čínské ministerstvo zahraničí navzdory tomu zopakovalo svůj ostrý nesouhlas s jakýmikoli zahraničními cestami dalajlamy, kterého Peking označuje za nebezpečného separatistu. Dalajlama je "politický exulant, který dlouhodobě usiluje o rozdělení Číny ve jménu víry", řekl mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang.

"Důrazně žádáme Mongolsko, aby se pro zachování zdravých a stabilních vzájemných vztahů drželo svých závazků týkajících se otázek Tibetu, nepovolilo návštěvu dalajlamy a neposkytovalo žádnou formu podpory dalajlamově klice," dodal.

Mongolský buddhismus je úzce spjat s Tibetem a tradičně považuje dalajlamu za vůdčí duchovní osobnost. Dalajlama také Mongolsko pravidelně navštěvuje.

Po dalajlamově návštěvě Mongolska v roce 2006 Čína zrušila lety mezi metropolemi obou zemí Pekingem a Ulánbátarem. Letecké spojení se později obnovilo.

Mongolsko je tradičně pastevecká země a oplývá bohatými nerostnými zdroji. Jeho hospodářství je ale silně závislé na Číně. Mongolská vláda v současné době jedná s Čínou o půjčce ve výši 4,2 miliardy dolarů, která by jí pomohla vzpamatovat se z hluboké recese.

Peking považuje dalajlamu, nositele Nobelovy ceny za mír za rok 1989, za nebezpečného separatistu. Dalajlama, který od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 pobývá v exilu v Indii, opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.