Další na řadě? Rating Portugalska už je ve spekulativním pásmu

Lisabon

Lisabon

Mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila známku úvěrové spolehlivosti Portugalska o jeden stupeň z BBB- na BB+, tedy do spekulativního pásma. Agentura to odůvodnila vysokou zadlužeností země a jejími špatnými vyhlídkami ekonomického růstu. Pro podobný krok se v létě rozhodla i Moody's. Fitch svou zprávu vydala v den, kdy Portugalsko zasáhl jeden z největších protestů v jeho dějinách.

Fitch je druhou ze tří velkých agentur, která srazila portugalský rating pod investiční kategorii. V červnu k tomu přistoupila agentura Moody's, která vyjádřila obavy, že země bude podobně jako Řecko potřebovat druhou finanční pomoc, než se bude schopna vrátit na kapitálové trhy. Agentura Standard & Poor's zatím drží hodnocení Portugalska na BBB-, tedy na posledním stupni investičního pásma. Rating Fitch je stále ještě jednu příčku nad hodnocením Moody's.

Podle Fitch je kvůli prohlubující se recesi pro vládu stále obtížnější snižovat rozpočtový deficit. Agentura nadále očekává, že fiskální cíle vláda letos a příští rok své fiskální cíle splní, „je tu však velké riziko skluzu, ať kvůli horšímu makroekonomickému vývoji nebo nedostatečné kontrole výdajů“, upozornila agentura.

Portugalský ekonom Filipe Garcia z Informacao de Mercados Financeiros pro Reuters uvedl, že snížení ratingu příliš neovlivní financování státu, který stejně už čerpá finanční pomoc, zhorší to ale pozici firem. Největší dopad podle Garcíi pocítí portugalské banky a velké společnosti jako energetický koncern EDP nebo provozovatel dálnic Brisa.

Portugalsko se v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země bude muset v rámci dohody o finanční pomoci v objemu 78 miliard eur (1,9 bilionu korun) přikročit k výrazným škrtům v rozpočtových výdajích, zvýšit daně ze spotřeby, zreformovat pracovní a právní systém a uskutečnit ambiciózní plán privatizace.

Portugalsko ochromila generální stávka

Proti vládním úsporám dnes portugalské odbory uspořádaly generální stávku, která v zemi narušila hlavně hromadnou dopravu a další veřejné služby.

Portugalský pravicový premiér Pedro Passos Coelho, který se do čela země postavil v červnu poté, co kvůli rozpočtovým škrtům padla levicová vláda, prohlásil, že stávce neustoupí. Prohlásil, že není jiná možnost, než snížit státní výdaje.

Portugalsko, stávkaPortugalsko, stávka | CTK

Kabinet neustoupil již 12. listopadu, kdy proti vládním úsporným opatřením demonstrovaly desetitisíce zaměstnanců portugalského státního sektoru v ulicích Lisabonu. „Odmítáme krádež našich platů!“ skandovali tehdy zaměstnanci.