Další sankce by v Rusku mohly vyvolat recesi, varuje ministr

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Alt-n-Anela, Flickr.com (CC BY 2.0)

Pokud by Evropská unie nebo spojené státy vyhlásily nové sankce protiruské sankce, mohlo by to mít vážný dopad na další ekonomický růst země. Prohlásil to ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev.

Vláda připravuje tři scénáře, odstupňované podle tvrdosti případných dalších, sektorových sankcí, řekl ministr televizní stanici Rossija 1.

První varianta pro případ nejmírnějších sankcí se podle Uljukajeva týká luxusního zboží, jako je kaviár nebo kožešiny. Druhý scénář je určen pro trochu tvrdší kroky Západu. Třetí pak počítá s nejhorším, s celkovým dopadem zahrnujícím „kovy, hnojiva, ropu, plyn a tak dále“, a to jak pokud jde o ceny, tak o množství.

„Ekonomika takový scénář vydrží. Samozřejmě tempo hospodářského růstu se dostane do záporných čísel. A ještě víc negativní bude tempo investic, sníží se příjmy, zvýší se inflace, klesnou vládní rezervy,“ uvedl. Dodal ale, že „celkově nepůjde o nijak dramatický vývoj událostí“.

Sankce se týkají hlavně politických činitelů

Ministr na toto téma hovořil den poté, co Ukrajina během summitu Evropské unie v Bruselu podepsala s EU ekonomickou část asociační dohody, která vzdaluje tuto bývalou sovětskou republiku ze sféry vlivu Ruska. Vedoucí představitelé „osmadvacítky“ při této příležitosti pohrozili prezidentovi Vladimiru Putinovi zpřísněním sankcí, které by zasáhly celá odvětví ruské ekonomiky, pokud se politika Kremlu vůči Ukrajině nezmění, zejména pokud jde o materiální podporu separatistů na východě země.

EU a Spojené státy již čtyři měsíce uplatňují řadu sankcí, které postihují různé ruské činitele a představitele proruských povstalců a také firmy, které jsou s nimi spojeny. Opatření se týkají zmrazení finančních prostředků v zahraničí a zákazu cestovat na Západ.

Lavrov: Vliv Ruska na povstalce je omezený

Ruský ministr zahraničí Lavrov obvinil Spojené státy, že podněcují ukrajinské vedení ke konfrontaci s Ruskem. Více šancí k dosažení míru na Ukrajině by podle něj bylo, kdyby všechno záviselo jen „na Rusku a na většině našich evropských partnerů“.

Podle šéfa ruské diplomacie nemá Moskva na povstalce v Doněcké a Luhanské oblasti tak silný vliv, jaký Kremlu přisuzuje západ. „Je odůvodněné předpokládat, že nás slyší, i pokud jde o jiné aspekty ruského postoje k ukrajinské krizi. To ale vůbec neznamená, že všechny naše výzvy jsou hned přijímány a realizovány. Tamní lidé mají svůj vlastní názor, je to jejich země… Sami se chtějí domluvit s centrálními ukrajinskými úřady“ na podmínkách urovnání, řekl Lavrov.

Radek Palata: Nezavírejme si dveře do Ruska