Další střety ve Fergusonu. Americká policie nasadila slzotvorný plyn

Nepokoje ve Fergusonu

Nepokoje ve Fergusonu Zdroj: ctk

Americká policie nasadila slzotvorný plyn proti stovkám protestujících lidí v nepokoji zmítaném Fergusonu. Místní obyvatelé se opět shromáždili v ulicích tohoto předměstí St. Louis, aby se domáhali spravedlivého vyšetření zastřelení neozbrojeného černošského mladíka bělošským policistou. Navzdory tomu, že k uklidnění emocí vyzval i prezident Barack Obama, došlo podle televize CNN opět ke střetům.

Podle velitele místní policie Rona Johnsona se policisté dostali do palby z řad demonstrujících. „Policisté nevystřelili jedinou kulku, ačkoli čelili silnému útoku,“ sdělil Johnson na tiskové konferenci. Policie prý zabavila dvě střelné zbraně a zatkla 31 lidí, mezi nimiž byli podle stanice BBC lidé až z tak vzdálených míst jako Kalifornie nebo New York. Johnson vyzýval lidi, aby protestovali za dne, protože nočních demonstrací využívají „kriminální živly skrývající se v davu s cílem vyvolat chaos“.

Proti davu, který už nebyl tak početný jako v minulých dnech, stáli pořádkoví policisté a nasazeno bylo také jedno obrněné vozidlo a vrtulník. Národní gardisté, kteří měli místním policistům pomáhat, si udrželi odstup.

Nepokoje ve FergusonuNepokoje ve Fergusonu | ctk

Skupina lidí začala vrhat na policejní kordon předměty, které někteří svědci CNN označili za lahve s vodou. Policisté poté použili kouřové granáty a slzotvorný plyn a vyzvali demonstranty k opuštění ulice.

Jednadvacetitisícový Ferguson se už více než týden potýká s násilnými demonstracemi, které vyvolalo zastřelení osmnáctiletého černocha Michaela Browna osmadvacetiletým bělošským strážníkem Darrenem Wilsonem. Na rozdíl od dvou minulých večerů nebyl v noci na dnešek vyhlášen zákaz vycházení.

Desítky agentů FBI

Prezident Obama v pondělí vyzval k uklidnění emocí a zároveň oznámil, že do Fergusonu vysílá ministra spravedlnosti Erika Holdera, aby dohlédl na spravedlivé vyšetření incidentu. Na předměstí St. Louis dorazí ministr ve středu. Na případu již podle médií pracuje několik desítek agentů FBI.

Pitva prokázala, že byl mladík zastřelen šesti ranami, z nichž dvě ho zasáhly do hlavy. Rodiče si však vyžádali další pitvu, která má určit, v jaké pozici vůči policistovi se v době střelby nacházel. Policista Wilson, který je na nařízené placené dovolené a Brownovi rodiče požadují jeho zadržení, se zatím médiím k incidentu nevyjádřil. Svědectví o incidentu se rozcházejí. Podle jedněch měl Brown ruce nad hlavou, podle jiných se snažil policistovi vytrhnout zbraň. List The Washington Post napsal, že v organismu mrtvého se našly stopy po marihuaně.