Databáze o firmách z kauzy Panama Papers bude přístupná na webu

Mossack Fonseca (ilustrační foto)

Mossack Fonseca (ilustrační foto) Zdroj: CTK,

Investigativní novináři spustí 9. května večer na internetu strojově zpracovanou databázi s informacemi k více než 200 tisíc subjektům v daňových rájích, které jsou součástí vyšetřování kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers). Sdělila to Pavla Holcová z Českého centra pro investigativní žurnalistiku. Základem kauzy jsou uniklé dokumenty panamské právnické firmy Mossack Fonseca, která údajně pomáhala obcházet daňové zákony i 283 Čechům.

Data připravená ke zveřejnění podle Holcové obsahují informace o společnostech, trustech, nadacích a fondech registrovaných v 21 daňových rájích, od Hongkongu po Nevadu v USA. Data dále odkazují na osoby z více než 200 zemí světa. V interaktivní databázi na webu offshoreleaks.icij.org budou také informace o dalších 100 tisíc firmách, které byly součástí projektu Offshore Leaks (Úniky v daňových rájích).

Databázi spustí Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ). Dostupná bude 9. května od 19:00. „ICIJ ale nezveřejní osobní údaje; databáze nebude obsahovat záznamy z bankovních účtů a finančních transakcí, e-maily ani jinou formu korespondence, pasy nebo telefonní čísla,“ uvedla Holcová.

Více než 11,5 milionu dokumentů firmy Mossack Fonseca zveřejnilo počátkem dubna několik předních světových médií. Údajně z nich vyplývá, jak firma pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Dokumenty se týkají i desítek prominentních politiků a byznysmenů.

Kvůli kauze rezignoval islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. Britský premiér David Cameron čelil kritice kvůli offshoreovému investičnímu fondu svého otce. Společnost Mossack Fonseca se hájí tím, že za 40 let nikdy nebyla obviněna z kriminální činnosti.