Desetitisíce Bulharů vyšly do ulic. Sídlu ČEZ se demonstranti vyhnuli

Demonstranti pochodují po bulváru Vitoša.

Demonstranti pochodují po bulváru Vitoša. Zdroj: Petr Horky

„Posledních dvacet let je Bulharsko v díře. Naši politici nás okrádali moc dlouho. Je jedno, jestli mají moc komunisté nebo demokraté, je to všechno to samé. A tak jsme konečně v ulicích, abychom jim řekli, že to tak dál nejde. Že je čas na změnu,“ říká studentka gymnázia Soňa a její kamarádka přikyvuje. Kdo by jí měl přinést, to ale dívky nevědí.
Demonstranti u Orlího mostu.
Před parlamentem.
Bulhaři vyšli do ulic. Už nechtějí být nejchudší v EU.
Naštvaní Bulhaři.
18
Fotogalerie
Bulharská vláda pod tlakem masových pouličních protestů minulý týden podala demisi, Bulharům to ale zjevně nestačí. Desetitisíce naštvaných lidí v neděli dopoledne znovu vyšly do ulic Sofie, Varny, Plovdivu, Blagojevgradu a dalších bulharských měst, aby protestovaly proti nízkým platům, vysokým cenám energie a všem politickým stranám, které podle nich jejich chudobu zavinili.

Neformální vůdci demonstrantů žádají mimo jiné zestátnění veřejných služeb, mezi které patří i český ČEZ. Budově ČEZu, který v Bulharsku vlastní distribuční síť, se ale tentokrát demonstranti vyhnuli.

OBRAZEM: Bulhaři už nechtějí být nejchudší v EU

„Mafia! Mafia!“ Tak zní nejoblíbenější heslo bulharských demonstrantů. Je slyšet i v neděli v 11 hodin před budovou Ministerstva pro energetiku, kde se shromáždilo několik tisíc naštvaných lidí. Nespokojení obyvatelé nejchudší země v EU tu prezidentovi republiky předali seznam svých požadavků, mezi něž patří například jmenování nikoli přechodné úřednické, ale programové vlády, vytvoření návrhu nové ústavy, zavedení 50 procentní kvóty civilních zaměstnanců ve všech politických institucích, vrácení 51 procent distributorů energie do rukou státu, svolání ústavodárného shromáždění a zavedení možnosti odvolat poslance parlamentu. Když prezidentovi Rosenu Plevnelievovi mluvčí demonstrantů Janko Petrov požadavky předával, část davu křičela „zloději“ a pískala. Protesty nadále nemají žádné formální vůdce, pokusy politických stran využít nespokojený dav ve svůj prospěch selhávají. Většina lidí říká, že je třeba změnit celý systém.

Nikdo to za nás neudělá

„Posledních dvacet let je Bulharsko v díře. Naši politici nás okrádali moc dlouho. Je jedno, jestli mají moc komunisté nebo demokraté, je to všechno to samé. A tak jsme konečně v ulicích, abychom jim řekli, že to tak dál nejde. Že je čas na změnu,“ říká studentka gymnázia Soňa a její kamarádka přikyvuje. Kdo by jí měl přinést, to ale dívky nevědí.

„Posledních dvacet let je Bulharsko v díře. Naši politici nás okrádali moc dlouho. Je jedno, jestli mají moc komunisté nebo demokraté, je to všechno to samé. A tak jsme konečně v ulicích, abychom jim řekli, že to tak dál nejde. Že je čas na změnu,“ říká studentka gymnázia Soňa a její kamarádka přikyvuje. Kdo by jí měl přinést, to ale dívky nevědí.„Posledních dvacet let je Bulharsko v díře. Naši politici nás okrádali moc dlouho. Je jedno, jestli mají moc komunisté nebo demokraté, je to všechno to samé. A tak jsme konečně v ulicích, abychom jim řekli, že to tak dál nejde. Že je čas na změnu,“ říká studentka gymnázia Soňa a její kamarádka přikyvuje. Kdo by jí měl přinést, to ale dívky nevědí. | Petr HorkyKdo by měl přinést změnu, to dívky nevědí.

„Musíme to změnit my, nikdo zvenku nepřijde,“ říká hořce důchodce Svijan Cekov. Celý život pracoval jako inženýr, dnes má měsíční důchod 120 eur. To mu nestačí ani na elektřinu. „Moji synové jsou v cizině, jeden v Německu, druhý v USA. Už se nikdy nevrátí, získali tam občanství. Je to genocida. Je mi líto, že to zní tak smutně, ale tak to prostě je,“ říká Cekov.

Účty za elektřinu přivedly do průvodu i nezaměstnanou aranžérku Anelii Tomovu. Předminulý měsíc měla účet 600 leva, minulý už přes 1000 leva. Je bez práce a její manžel je v invalidním důchodu. Když si stěžovala, řekli jí, že na elektroměru je všechno v pořádku, tvrdí Tomova. „Je to terorismus,“ říká. Podle ní by politici měli zajistit, aby každý platil za elektřinu podle svého příjmu.

Hněv vůči ČEZu se změnil v nenávist vůči politikům

Právě vysoké účty za elektřinu byly na počátku protestů, které vedly k demisi vlády pravicového premiéra Bojko Borisova minulé úterý. Nenávist Bulharů se nejdříve obrátila vůči distributorům energie, kteří jim posílají složenky. Především vůči ČEZu, protože česká firma prodává energii v hlavním městě a okolí. Hněv veřejnosti se ale postupně obrátil vůči politickým stranám a systému jako takovému. Bulhaři mají nejlevnější elektřinu v EU, zároveň jsou ale nejchudší zemí sedmadvacítky. Průměrná hrubá mzda tu činí 400 eur za měsíc.

Budově ČEZ se dav tentokrát vyhnul. Odhadem deset až dvacet tisíc lidí vyšlo od budovy parlamentu na Orlí most, kde se pravidelně demonstruje každý večer. Odtamtud protestní průvod prošel městem, zpívaje hymnu „Mila rodino“, lidové písně, ale i globální hity jako „It’s my life“ od americké skupiny Jon Bon Jovi. Kolem čtvrté hodiny odpoledne se dav vrátil zpátky k budově parlamentu a lidé se začali pomalu rozcházet.

Největší demonstrace však zažila přímořská Varna, kde ulicemi pochodovalo až 40 tisíc lidí pod dohledem policejních těžkooděnců.

E15.cz z Bulharska: V ČEZu teď mají napilno a pracují i o víkendu

E15.cz z Bulharska: Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém

Žádná náhoda, ale zákonitost