Desítky maďarských škol kvůli krizi přecházejí pod křídla církví

Katolická základní škola v Kaposváru

Katolická základní škola v Kaposváru Zdroj: wikimedia.org

Téměř 80 veřejných škol v Maďarsku bylo nedávno předáno církevním institucím, většinou katolickým. Bude to mít důsledky pro malé obce, jejichž jediná škola bude církevní. Omezuje to také práva dětí na laické vzdělání, píše agentura AFP.

Podle údajů ministerstva národních zdrojů, jež odpovídá za školství v Maďarsku, zvýšila katolická církev počet svých školních zařízení o 20 procent, evangelická o 13 a reformovaná o deset procent. Týká se to mateřských škol, základních, středních, gymnázií a škol technického či uměleckého zaměření.

Maďarsko je jednou ze zemí EU, která byla nejvíce postižena ekonomickou a finanční krizí. V letech 2008-2009 musela Budapešť požádat o pomoc dvacet miliard euro od EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby se vyhnula bankrotu. Konzervativní vláda Viktora Orbána nyní čeká na souhlas EU a MMF, aby mohla zahájit jednání o dalším úvěru.

V důsledku krize už řada měst přestala být schopna udržovat školy a zbavuje se finanční zátěže, kterou se pro ně stalo základní a střední školství. Desítky veřejných školních zařízení tak byly postoupeny církevním institucím, většinou katolické církvi. Pro žáky těchto zařízení se tak stane povinnou modlitba a výuka bude vedena podle křesťanských hodnot.

„Každé pondělí začneme pobožností: děti se shromáždí a v tichu si vyslechnou čtení z bible. A každé ráno bude začínat modlitbou nebo čtením jednoho přikázání z bible,“ řekla představitelka evangelického školního zařízení Sztehla Gábora v Budapešti Katalina Kalinová.

Radnice tvrdí, že nejde výhradně jen o finanční otázku: Radnice nepředala školu kvůli finančním problémům, ale spíš aby nabídla kvalitnější vzdělání. To také vedlo evangelickou církev k tomu, aby se tohoto zařízení ujala. Vzdělání bude nadále zdarma, ale žáci mají povinnost chodit buď na hodiny náboženství nebo etiky.

Křesťanských mší se musí účastnit i židé a muslimové

Děti evangelických škol připouštějí, že pravidla jsou trochu přísnější, ale „nic dramatického“, a změny označují za „snesitelné“. Jiní žáci jsou ale kritičtější: „Mám kamarády ve škole Sztehla Gábora a mohu vám říci, že vůbec nejsou spokojeni se změnami, s církví, která zasahuje do jejich učení,“ řekl devatenáctiletý István, který chodí do sousední školy informatiky. „Jsou tam také židovské a arabské děti, proč mají chodit na mši?“ ptá se a dodává, že „náboženské vyznání každého by mělo zůstat soukromou věcí“.

V Budapešti je relativně snadné změnit školu. Někteří žáci a rodiče jsou však postaveni před fakt, že v jejich obci nebo vesnici je jediná škola a ta se stala církevním zařízením. Příkladem je obec Zsombó ležící asi 160 kilometrů jižně od Budapešti, kde dohlížitel pro právo na vzdělání Lájos Aáry-Tamás zahájil vyšetřování. „Podle ústavy musí stát zaručit základní vzdělání, a to ideologicky neutrálním způsobem,“ řekl Aáry-Tamás při zahájení vyšetřování loni v létě. Řešením by podle něho mohly být oddělené třídy v jedné budově.