Destrukce nekončí. Islámský stát se pokouší vyhodit do povětří Belův chrám

Belův chrám

Belův chrám Zdroj: Bernard Gagnon via Wikimedia Commons (CC-BY SA 3.0)

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) poničili Belův chrám, jednu z nejvýraznějších staveb ve starověké Palmýře. Rozsah škod ale zatím není znám. Chrám zasvěcený semitskému bohu Belovi z roku 32 n. l. je tak další stavbou, kterou v Palmýře chráněné Organizací OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) radikálové poničili.

Informovala o tom syrská exilová organizace SOHR, která situaci v Sýrii dlouhodobě sleduje z Londýna. Nedávno IS zveřejnil snímky, na nichž údajně jeho bojovníci ukládají nálože do Baal-Šaminova chrámu. Vidět je na nich údajné také zničení této části komplexu antických ruin. Pravost fotografií ale nelze ověřit.

Jeden z obyvatel Palmýry, kterého citovala agentura Reuters, vypověděl, že dnes odpoledne místem otřásl mohutný výbuch. „Je to naprostá zkáza,“ řekl. „Cihly a sloupy jsou na zemi,“ dodal s tím, že zbyla jen chrámová zeď.

Podminované chrámy

Památky v Palmýře byly poškozeny již v minulosti při střetech mezi vládními vojsky a opozicí, což před dvěma lety dovedlo organizaci UNESCO k zařazení Palmýry na seznam ohrožených památek.

IS dobyl Palmýru v květnu a celou archeologickou lokalitu s pozůstatky antických chrámů, vítězného oblouku, kolonády se stovkami sloupů a amfiteátru pak údajně zaminoval. Minulý čtvrtek radikálové zavraždili na náměstí před muzeem jednaosmdesátiletého syrského archeologa a dlouholetého kustoda palmýrských sbírek.

Islamisté zničili památky v Afghánistánu, Mali či Sýrii
Výběr památek zničených islámskými radikály během uplynulých let (řazeno chronologicky):
Afghánistán - Fundamentalistický režim hnutí Taliban dal v únoru 2001 rozkaz vyhodit do povětří kamenné sochy Buddhů v údolí Bámjánu, které byly do výklenků kilometr dlouhé pískovcové stěny vytesány v průběhu druhého až pátého století našeho letopočtu pravděpodobně z popudu nejslavnějšího vládce kušánské říše Kanišky. Příkaz k jejich likvidaci vydal přímo šéf Talibanu mulla Muhammad Umar. Po zničení soch se vzedmula vlna protestů na celém světě. Několikadenní apokalyptické dílo zkázy dokončili přívrženci Talibanu v březnu 2001. Záminku našel netolerantní režim v islámském zákazu zobrazovat živé bytosti, zvláště pak ty, které by mohly posloužit jako objekt uctívání.
Mali - Ozbrojenci z maliské islamistické skupiny Ansar Dine napojené na teroristickou síť Al-Káida zničili v červnu 2012 v Timbuktu 16 hrobek svatých mužů súfismu, mystické formy islámu, protože je považovali za projev modlářství. Timbuktu, které leží na staré saharské obchodní cestě, bylo v 16. století centrem islámské učenosti a útok následoval jen několik dnů poté, co UNESCO zařadilo Timbuktu na seznam památek v ohrožení. V Timbuktu se nachází 333 hrobek světců a kromě zničených 16 mauzoleí se ztratily přes čtyři tisíce historických rukopisů.
Libye - Ultrakonzervativní islamisté zničili v srpnu 2012 v západolibyjském městě Zlitán hrobku muslimského učence z 15. století, kterou za pomoci náloží a buldozerů srovnali se zemí. Zapálili také historickou knihovnu v nedaleké mešitě. Podobné útoky na hrobky provedli už dříve v Tripolisu a Misurátě. Letos v březnu bylo oznámeno, že libyjští radikálové, kteří se hlásí k hnutí Islámský stát, začali po vzoru své mateřské organizace ničit další památky upomínající na jiné kultury a vyznání. Pomocí bagrů zničili několik dalších súfiských svatyní.
Irák - Krátce po zahájení loňské ofenzivy začali radikálové z organizace Islámský stát (IS) s ničením památek v Iráku. Zničeno bylo mnoho soch a církevních objektů a dalších pamětihodností, posvátných míst křesťanského, židovského i muslimského dědictví. Zbořeny byly také některé asyrské paláce. Letos v únoru radikálové vypálili knihovnu v iráckém Mosulu včetně 8000 velmi vzácných svazků. V březnu se cílem destrukce islamistů stala vzácná archeologická naleziště na místě starověkých měst Hatra, Nimrúd, Ninive či Chorsábád. Podle UNESCO má IS pod kontrolou území, na němž se nachází pětina z 10 tisíc světově známých archeologických nalezišť a kulturních památek v Iráku.
Sýrie - Radikálové z Islámského státu v květnu dobyli po týdnu tvrdých bojů historické město Palmýra v Sýrii, která je od roku 1980 zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Celou archeologickou lokalitu s pozůstatky antických chrámů, vítězného oblouku, kolonády se stovkami sloupů a amfiteátru pak údajně zaminovali. V červnu bylo oznámeno, že zničili sochu lva z 2. století, která stála u brány do městského muzea, a následující měsíc zničili sochu bohyně Al-Lát, která pocházela z 1. století před naším letopočtem.
V minulých týdnech zničili za pomocí buldozerů křesťanský klášter Mar Elian ve městě Karajtín v provincii Homs v centrální části Sýrie, který byl založen před více než 1500 lety, a Baal-Šaminův chrám, jednu z nejcennějších památek v Palmýře. V neděli bylo oznámeno, že poničili Belův chrám, který je asi nejznámějším chrámem v Palmýře. Islamisté také vydrancovali Mari, někdejší starověké sumerské město v Sýrii.