Detroit nemá z čeho splatit 18 miliard dolarů, soud vyhlásil ochranu před věřiteli

Americké velkoměsto Detroit je způsobilé pro bankrotovou ochranu před věřiteli. Rozhodl o tom místní soud. Po jeho rozhodnutí se Detroit stal oficiálně největším městem v amerických dějinách, které zbankrotovalo.

Soudce Steven Rhodes potvrdil, že Detroit je insolventní. Má podle soudce příliš mnoho věřitelů, než aby mohl reálně vyjednávat o dluzích a dalších pohledávkách města dosahujících 18 miliard dolarů (364 miliard korun).

I když je možné, že proti dnešnímu verdiktu padnou odvolání, rozhodnutí soudce Rhodese znamená, že město může navrhnout plán na finanční restrukturalizaci do 1. března příštího roku.

Rozsudek následoval více než tři neděle po skončení soudu, který celou záležitost projednával. Proti ochraně před věřiteli byli například důchodci, odbory a penzijní fondy.

Detroit – město v naprogramovaném kómatu
Americké město Detroit vyhlásilo v polovině července 2013 největší bankrot v historii Spojených států. Město dluží přes 18 miliard dolarů (365 miliard korun).
Ratingové agentury snížily hodnocení Detroitu pod jakoukoliv míru i rizikového investování už v roce 2009. Celé roky si Detroit půjčoval na splácení dluhů. Nedokázal však vyrovnat stále nižší příjmy z daní.
Největšího rozmachu dosáhl Detroit za druhé světové války a v 50. letech, kdy měl jakýsi nepsaný status centra vojenského a automobilového průmyslu.
Město bývalo čtvrtým nejlidnatějším městem v Americe, ale za poslední desetiletí klesl počet jeho obyvatel z necelých dvou milionů na 700 tisíc. Více než třetina obyvatel žije pod hranicí chudoby. V ulicích je přes 78 tisíc opuštěných domů a jejich počet stále roste.
Nesvítí 40 procent lamp. Jezdí jen třetina sanitek. Pouze půlka lidí platí daně z nemovitosti. A Detroit má nejvyšší zločinnost v USA, přitom si ale lidé stěžují, že policie už ani nezvedá telefony.
Detroit má hned několik skupin věřitelů. Asi polovina dluhu jsou investoři, kteří kupovali městské dluhopisy na trhu, a to ale třeba i v době, kdy už ratingové agentury před nimi varovaly. Ještě loni město prodalo dluhopisy za 123 miliony dolarů.Většina těchto dluhů je krytá daňovými příjmy.
Město má ještě nekryté závazky jako třeba penzijní fondy městských zaměstnanců v celkové výši tři a půl miliardy nebo téměř šest miliard na zdravotním pojištění a dalších zaměstnaneckých výhodách.