Devět z deseti podniků v EU zaměstnává méně než deset lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Naprostou většinu firem v Evropské unii tvoří mikropodniky. Devět z deseti společností zaměstnává méně než deset lidí. Česko přitom patří na pomyslný vrchol co do jejich podílu na trhu. V tuzemsku představují 96 procent podniků v nefinančním sektoru. Práci dávají téměř třetině všech zaměstnanců. Ukazují to aktuálně zveřejněné statistiky evropského statistického úřadu Eurostat.

Podle nich v roce 2012 Česko evidovalo zhruba milion podnikatelů. Drtivou většinu mikropodniků doplňovala necelá čtyři procenta malých a středních podniků a 0,1 procento velkých firem s více než 250 zaměstnanci. Vyšší podíl mikropodniků než Česko má v evropské osmadvacítce pouze Řecko a Slovensko. Největší podíl lidí přitom zaměstnávají mikropodniky tradičně v zemích jižní Evropy. Rekordmanem je Řecko s téměř 60 procenty pracovníků. Nejméně jich je naopak v Lucembursku nebo Německu.

Podle analytičky Českého statistického úřadu Drahomíry Dubské je v tuzemském prostředí nutné brát v potaz takzvaný švarc-systém, který je v Česku rozšířen ve značné míře. „Ve velké většině mikrofirem působí živnostník jen sám, což je dokladem silné váhy švarc-systému v české ekonomice,“ uvedl Dubská. Situace se ale může v současnosti měnit. Z analýz totiž podle analytičky vychází, že pokud se české ekonomice nevede, narůstá počet těchto živnostníků.

Podíl mikropodniků na celkové zaměstnanosti v nefinančním sektoruPodíl mikropodniků na celkové zaměstnanosti v nefinančním sektoru | eurostat Podíl mikropodniků na celkové zaměstnanosti v nefinančním sektoru

Pro firmy je totiž živnostník – mikrofirma, který si za sebe sám platí zdravotní a sociální pojištění, výhodnější.Naopak v období, kdy se ekonomika zvedá, se živnostníci „vracejí“ do zaměstnaneckých poměrů. „Toto je do jisté míry specifikum českého trhu práce. Obecně totiž ve většině zemí - a nakonec i podle ekonomické teorie - platí, že růst ekonomiky generuje i větší počty podnikatelů a naopak,“ popsala Dubská.

Na opačné straně žebříčku se Česko umístilo co do počtu malých a středních podniků. Jejich nejvyšší podíl zaznamenalo sousední Německo, kde tvoří kolem 18 procent. V Česku jsou to zhruba 4 procenta, což je jedno z nejnižších čísel v rámci EU. Evropský průměr činí více než sedm procent.

„Vyšší podíl malých podniků v Německu je pravděpodobně dán i historicky,“ popsal analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. S tím souhlasí i Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit: „Německo, respektive jeho část, má dlouhou tradici v tržní ekonomice. Proto řada podniků už přerostla do úrovně malých a středních podniků. Podnikatelská tradice je tam poměrně silná“. Zajímavé je podle něj i to, že v Česku je sice poměrně malý podíl velkých podniků, ale počet lidí v nich zaměstnaných má velký podíl – konkrétně 30 procent. „To ukazuje, že je zde několik velkých podniků, které ale zaměstnávají obrovské množství lidí,“ uvedl Kozub.

zaměstnanost v nově založených podnicích v EU v roce 2012zaměstnanost v nově založených podnicích v EU v roce 2012 | eurostat zaměstnanost v nově založených podnicích v EU v roce 2012