Diamant Pink Legacy míří do dražby, cena může přesáhnout miliardu

Pink Legacy

Pink Legacy Zdroj: profimedia.cz

Pink Legacy
Pink Legacy
Pink Legacy
Pink Legacy
Pink Legacy
10
Fotogalerie

Za 30 až 50 milionů dolarů (692 milionů až 1,2 miliardy korun) by se mohl v aukční síni Christie's v Ženevě vydražit růžkový diamant Pink Legacy, který má téměř 19 karátů. Je to největší diamant kategorie fancy vivid, jaký kdy aukční síň Christie's v dražbě nabídla. Do této skupiny se řadí diamanty, které mají nejvyšší možnou koncentraci dané barvy.

Největším růžovým diamantem této kategorie je s 59,6 karáty Pink Star, který se v dubnu loňského roku vydražil v síni Sotheby's za rekordní sumu 71,2 milionů dolarů (nyní 1,6 miliardy korun).

Kámen Pink Legacy patřil kdysi slavné rodině Oppenheimerových, která desítky let stála v čele společnosti De Beers specializované na těžbu a obchodování s diamanty. Drahý kámen pochází z Jižní Afriky a vybroušen byl zřejmě již ve 20. letech minulého století. Kdo je současným majitelem diamantu, aukční dům nezveřejnil.

„Váží přesně 18,96 karátu. Když víme, že většina růžových diamantů váží méně než jeden karát, pak je to váha dost značná,“ uvedl odborník na šperky aukční síně Christie's Jean-Marc Lunel.