Do Česka by mohlo létat až tisíc Číňanů týdně, pokud bude přímý spoj

ilustrační foto, nákladní letadlo China Southern Airlines

ilustrační foto, nákladní letadlo China Southern Airlines Zdroj: CC BY-SA 2.0: Pieter van Marion

Pokud vznikne přímá letecká linka mezi Prahou a Šanghají, mělo by podle čínských představ týdně do Česka létat kolem 1000 lidí. Prohlásila to vrchní ředitelka konzulární sekce na ministerstvu zahraničí Jana Reinišová. Jednání o spuštění linky podle ní vypadají nadějně. Podle neoficiálních informací by memorandum o zřízení přímého leteckého spojení mezi oběma zeměmi mohl podepsat prezident Miloš Zeman při nadcházející návštěvě Číny.

„Představa je 1000 lidí týdně s tím, že v zimě by to bylo míň,“ uvedla Reinišová k odhadům počtu Číňanů, kteří by po zavedení přímé linky do Prahy létali. „Je to informace těch společností, které tu linku připravují,“ dodala.

U přímé linky mezi Českem a Čínou se uvažovalo o spojení Prahy s hlavním městem Pekingem nebo s obchodní metropolí Šanghají. Podle Reinišové zvítězila varianta Praha - Šanghaj. „Jednání pokračují, vypadá to celkem nadějně,“ řekla Reinišová, podle níž má ministerstvo zahraničí od vlády slíbeno navýšení počtu konzulárních úředníků a dalších pracovníků na zastupitelském úřadu v Šanghaji. Při vydávání víz plánuje spolupracovat s externí firmou v rámci takzvaného outsourcingu.

Problém s vydáváním víz

Outsourcing, neboli externí poskytování služeb, ve vízové oblasti v Číně ale podle náměstka ministra zahraničí Rudolfa Jindráka komplikuje nesouhlas čínských úřadů s tím, aby vízová centra soukromých firem, které pro státy schengenského prostoru vyřizují zpracování vízových žádostí, byla mimo města, kde sídlí zastupitelské úřady. Těmi v českém případě jsou Peking, Šanghaj a Hongkong.

„Outsourcing v Číně bude velmi důležitý, jak je Čína obrovská. Pokud nebudou moci být outsourcingová víza ještě v dalších místech, než máme úřad, tak to bude trošku zbytečná ztráta,“ doplnila Reinišová, podle níž Praha s Pekingem o tomto problému jedná.

Vízová centra externích poskytovatelů Česko využívá v Rusku, kde je takových míst 20. Dalších pět přibude od listopadu na Ukrajině a ministerstvo zahraničí by jejich síť chtělo rozšířit o další minimálně dvě desítky v Asii, Turecku, JAR, Bělorusku, Perském zálivu a ve Velké Británii. Vízová centra se využívají v zemích, kde je velký počet žádostí o víza, aby žadatelé nemuseli jezdit do často vzdálených měst s konzulárním úřadem.

Loni 165 tisíc turistů z Číny

Do Česka loni přiletělo okolo 165 tisíc turistů z Číny. Tento počet každý rok stoupá; předloni to bylo zhruba o 20.000 lidí méně a v roce 2011 lehce přes 100 tisíc. Číňané jsou velmi lukrativní turisté s velkou kupní sílou. Do Česka doposud přijížděli především v rámci větších cest po Evropě.

České ministerstvo dopravy už dříve uvedlo, že Česko je připraveno podpořit plánovanou linku do Číny pobídkami za téměř 38 milionů korun. Podmínkou ale je, aby budoucí dopravce létal aspoň čtyřikrát v týdnu po dobu pěti let.

Zeman navštíví nejlidnatější zemi světa od 24. do 27. října. Kromě Pekingu zavítá do měst Čcheng-tu a Tchien-ťin. Svou cestou chce pomoci českým exportérům při pronikání na čínský trh a přitáhnout čínské investice, turisty a studenty do Česka. Během návštěvy podepíše podle Hradu s čínskými partnery asi desítku dohod.

Během návštěvy podepíše podle Hradu s čínskými partnery asi desítku dohod. Zda mezi nimi bude i memorandum o vzniku přímé letecké linky mezi Prahou a Šanghají, není podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka jisté. „Je to věc v jednání. Více v této chvíli nelze uvést,“ sdělil.