Do Egypta přilétá o 40 procent méně lidí, místní živoří

Vypálená mešita.

Vypálená mešita.

Vlna násilí, která zasáhla v uplynulých dnech Egypt, byla velkou ranou zejména pro turistický průmysl, který do té doby tvořil více než 11 procent hrubého domácího produktu země a byl zdrojem 20 procent příjmů v zahraniční měně. Jak uvedl šéf společnosti Egyptian Airports, na egyptská letiště nyní přilétá o 40 procent pasažérů méně, než tomu bylo na začátku minulého týdne. Při střetech příznivců islamistického Muslimského bratrstva s bezpečnostními složkami tehdy zahynulo přes 600 lidí.

Od neděle do úterka tento týden opustilo letoviska Hurgada a Šarm aš-Šajch 13.000 turistů, zejména z Německa a Itálie, a nových dorazily jen tři tisíce. Spojené státy a četné země v Evropě, včetně České republiky, doporučily svých občanům do Egypta necestovat. Tento úbytek turistů má citelný dopad na život jednoho z osmi Egypťanů, právě tolik místních občanů se totiž živí prací v turistickém průmyslu.

Egypťan Hašmat Júsif si vydělával tím, že vozil zahraniční turisty po řece Nil. Od začátku politické nestability v zemi o zákazníky téměř nezavadí. „Chceme žít ve stabilitě a chceme, aby se turisté opět vrátili,“ říká Júsif. „Už jsme z toho unavení,“ dodává.

Poslední rána pro egyptský turistický průmysl přišla zrovna v době, kdy se již pomalu začal vzpamatovávat z poklesu přílivu turistů, který nastal po svržení prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011. Již tehdy se z Egypta stáhlo zejména množství amerických cestovních kanceláří. Evropané ale na pláže u Rudého moře nezanevřeli. Teď se ale i toto mění. Jak uvedla mluvčí přední německé cestovní kanceláře TUI Anja Braunová, její firma zrušila všechny cesty do Egypta až do 15. září. Turisté si mohou vybrat pro svou dovolenou jinou destinaci nebo dostanou zpátky své peníze.

Lodní společnost Costa Crociere zase zrušila veškeré cesty po Rudém moři a zastávky v Egyptě i během zimní sezóny 2013/2014. Své cesty ruší i Francouzi či Rusové.

Některé z cestovních kanceláří dokonce odváželi své klienty z letovisek ještě před skončením jejich dovolené. Obávali se rozšíření násilí. Jak ale poznamenala agentura AP, někdy tito turisté ani nechtěli odjet, nechápali proč, když v letoviscích panuje klid. „Nabídli jsme tuto možnost turistům, kteří mají obavy a chtějí se domů vrátit dříve,“ uvedla Anja Braunová z TUI, která měla minulý týden u Rudého moře asi 6000 turistů. „Zatím nabídky zkrátit si dovolenou využilo jen asi sto lidí,“ dodala.

Loni zemi navštívilo 11,5 milionu turistů, což bylo o 17 procent více než v roce 2011, kdy přijelo jen 9,8 milionu lidí. Egypťané pracující v turistickém průmyslu doufají, že se vše brzy opět vrátí do starých kolejí. Júsif již kvůli nedostatku turistů o svou práci přišel a musel si najít jiné zaměstnání. Dělá ochranku v obchodě a vydělá si pouhých 43 dolarů měsíčně (přes 800 korun). Přitom živí deset lidí - svou manželku, čtyři děti, svou sestru a její tři děti. „Každý si půjčuje od každého,“ říká Júsif. „Tohle není život,“ uzavírá.