Do unikátního arabského Louvru se chodí za 360 korun

velmi slavný obraz Whistlerova matka

velmi slavný obraz Whistlerova matka Zdroj: čtk

bronzová socha Auguste Rodina
Budova nového muzea Louvre v Abú Dhabí
Budova nového muzea Louvre v Abú Dhabí
slavnostního otevření se zúčastnil francouzský prezident Emmanuel Macron se svou manželkou
slavnostního otevření se zúčastnil francouzský prezident Emmanuel Macron se svou manželkou
7
Fotogalerie

Takové muzeum dosud v oblasti Perského zálivu neměli. Budova Louvru v Abú Dhabí skrývá sbírky umění z doby tisíc let před naším letopočtem až po Picassa.

Ještě před pár lety tady byly mokřiny plné mangrovníků. Teď je všude písek, z něhož vykukují bagry a jeřáby. Jen plochá kupole těsně nad obzorem naznačuje, že se návštěvník blíží k nové turistické perle Abú Dhabí. Zhruba hodinu cesty od Dubaje se do moře noří budova Louvru. „Je to nádherná stavba. Jako byste zasadil obrovskou perlu do vody, uprostřed ji vykuchal, postavil do ní třípatrovou budovu a překlenul ji dvojitou střechou. Ve skutečnosti to ale střecha není,“ líčí Pavel Foubík, prezident Czech Business Council v Dubaji, který se do Louvru vydal pár dnů po jeho otevření.

Ornamentální profilovaná střecha má jen krýt nádvoří. Návštěvníky venkovní části komplexu chrání před sluncem, ale dovoluje chladivému mořskému větru, aby se proháněl po promenádách. Na nich časem vzniknou venkovní expozice soch a plastik. „Iluze je dokonalá. Myslíte si, že se procházíte uvnitř, a přitom jste venku,“ dodává Foubík.

Umělecké sbírky, jejichž zhlédnutí vyjde v přepočtu na 360 korun, jsou schované v třípatrovém betonovém sarkofágu. Expozice jsou zatím jen ve třetím patře. Jsou rozdělené do dvanácti sekcí a prohlédnout si je zabere zhruba hodinu a půl. Vystavené artefakty jsou seřazeny chronologicky podle doby svého vzniku. Začíná se tisíc až 800 let před naším letopočtem, končí se Picassem a moderním uměním. „Zajímavá je třeba část věnovaná mincím, na jedné straně se nachází holografická expozice a na druhé jsou skutečné mince. Krásná je výstava arabských šperků. Interaktivně zjistíte, jak se šperk vyráběl, a virtuálně si ho můžete zkusit sestavit,“ popisuje Foubík.

Mladí návštěvníci uvítají, že s exponáty je možné se vyfotit. „Všichni si tam dělají selfie. Na druhou stranu je třeba říci, že pokud mladé turisty umění vyloženě nezajímá, asi si Louvre do seznamu hlavních atrakcí nezahrnou. Je vidět, že celý projekt je teprve na začátku,“ uvádí Leona Jírová, která v Czech Business Council v Dubaji působí jako marketingová koordinátorka.

Abú Dhabí se i díky Louvru chce svézt na vlně turistického boomu, který emiráty očekávají v roce 2020, kdy se v sousední Dubaji bude konat světová výstava Expo. Očekává se, že do Dubaje přijede 20 až 25 milionů návštěvníků. Známější z emirátských metropolí přitom historické a klasické umění nenabízí. Orientuje se více na současnou tvorbu. Abú Dhabí naopak vsadilo na klasická muzea. Je podstatně konzervativnější a nehodlá se pouštět do prvoplánově zábavních projektů. Vyplývá to také z rozdílných postojů obou rodin, které vládnou v Dubaji a v Abú Dhabí.