Doba vyšších úroků se vzdaluje, v USA převládají obavy

Šéfka FEDu Janet Yellenová

Šéfka FEDu Janet Yellenová Zdroj: CTK

Kvůli negativním zprávám z americké ekonomiky se stále více členů výboru americké centrální banky přiklání k pomalejšímu růstu úrokových sazeb, než analytici očekávali na začátku roku. Když americká centrální banka (Fed) zvýšila v prosinci poprvé po bezmála deseti letech základní úrokovou sazbu, mělo to předznamenat celý letošní rok. Ještě před loňskými Vánocemi to totiž vypadalo, že Fed během letoška zvýší úroky hned několikrát. V prvních šesti měsících to ale neudělal ani jednou.

Ještě na začátku měsíce mluvila šéfka Fedu Janet Yellenová o tom, v jak skvělé kondici americká ekonomika je.
Vyjádření z minulého týdne se však nesla v negativnějším tónu. Ačkoli Fed nechal očekávání ekonomického růstu a inflace beze změny, potichu přiznává, že bude nyní muset držet úroky dole, aby se jeho očekávání růstu naplnila.

Co tedy vypadalo jako nejpozvolnější zvyšování sazeb v moderní historii, tak nyní vypadá, že se ještě více potáhne. Yellenová sice minulý týden opět poznamenala, že zvýšení základní sazby by mohlo přijít již příští týden, způsob, kterým to ale řekla, spíše ukazuje, že šlo jen o zbožné přání.

Podobný názor mají také analytici. „Pochybujeme, že Fed bude moci zvyšovat sazby tak rychle, jak očekává,“ citoval deník Financial Times Lewise Alexandra, hlavního amerického ekonoma v japonské bance Nomura.

Někteří analytici poslední dobou podotýkají, že zbytek světa není na růst sazeb ve Spojených státech připravený. Pravdou ale je, že negativní zprávy, které přibrzdily rétoriku Fedu, přicházejí v poslední době z domova.

Ať jde o zpomalující růst nebo o poslední zprávu o stavu amerického trhu práce, která negativně překvapila mizivým přírůstkem nových pracovních míst. Výsledkem je, že k pomalejšímu růstu sazeb se tak přiklání stále více členů měnového výboru FOMC, kteří rozhodují o měnové politice.