Dohoda s Tureckem zatím nepomohla, příliv imigrantů do EU neklesá

Migranti na ostrově Lesbos

Migranti na ostrově Lesbos Zdroj: ctk/ap

Evropská unie má jen málo důkazů o tom, že se Turecku podařilo snížit příliv uprchlíků na řecké ostrovy. Během dvou týdnů, které následovaly po uzavření dohody o tom, že Ankara zakročí, se mnoho nezměnilo. Vyplývá to z dokumentu rozeslaného lídrům EU, kteří se sjíždějí na summit do Bruselu, uvedla agentura Reuters.

Ve zprávě vypracované vládou Lucemburska, které nyní EU předsedá, se uvádí, že od uzavření dohody 29. listopadu přibývá na řeckých ostrovech z Turecka asi 4000 lidí denně. Jde tedy o „mírné snížení“ ve srovnání s 5000 až 6000 osobami, které připlouvaly denně před uzavřením dohody. Ale ani tato změna nemusela být nezbytně výsledkem nějaké turecké činnosti.

Agentura na ochranu vnějších hranic Frontex v polovině prosince uvedla, že už za celý listopad do Řecka dorazilo přes sto tisíc běženců, což je o polovinu méně než v říjnu. Výrazný pokles zaznamenaný už před dohodou s Tureckem zapříčinily podle všeho především nepříznivé meteorologické podmínky v Egejském moři, které velmi komplikují cestu nafukovacím člunům, v nichž migranti cestují.

Závazky za tři miliardy eur

Turecký premiér Ahmet Davutoglu má na programu schůzku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a některými dalšími evropskými státníky. Před zahájením summitu mají jednat o možnostech přímého přemístění části syrských uprchlíků z Turecka přímo do Evropy.

Mnozí vedoucí představitelé EU ale zdůrazňují, že takovýto krok závisí na tom, nakolik se Turecko reálně podílí na prevenci převozu lidí po moři do Řecka ilegálními převáděči. Na tom také závisí slíbené vyplacení tří miliard eur (81 miliard korun) Ankaře a splnění dalších závazků, jako je uvolnění vízových pravidel pro turecké občany mířící do EU, uvedl Reuters.