Donald Tusk: EU chce mít do roka novou bezpečnostní strategii

Tusk, Juncker, EU, summit

Tusk, Juncker, EU, summit Zdroj: ctk

Evropská unie do roka připraví novou strategii své zahraniční a bezpečnostní politiky, oznámil dnes po summitu osmadvacítky šéf jednání členských zemí Donald Tusk. Dokument, který bude reagovat na změněné bezpečnostní prostředí, má šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová představit přesně za rok.

„Evropané musí investovat do své vlastní obrany, aby se mohli vypořádat s dramaticky změněným bezpečnostním prostředím,“ řekl novinářům Tusk po konci druhého jednacího dne summitu. S prezidenty a premiéry osmadvacítky dopoledne o problematice diskutoval také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Ten při příchodu připomněl, že EU a NATO mají většinu členských zemí společných a že obě organizace sdílejí stejné hodnoty. NATO už delší dobu upozorňuje na agresivní chování Ruska v souvislosti s ukrajinskou krizí, EU kvůli postupu Moskvy uvalila na Rusko určité sankce. Na jihu sílí organizace Islámský stát i chaos v zemích na severu Afriky. První den summitu ostatně lídři zemí EU řešili otázku rozsáhlé migrační vlny z této oblasti.

Summit podle Tuska došel k závěru, že na posílení bezpečnosti by se měly podílet i fondy EU. Měly by umět podpořit evropský obranný průmysl, včetně vědy a výzkumu.

Český premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Česko revizi bezpečnostní strategie podporuje, protože situace v okolí EU se zhoršila. „Podporujeme to, aby Evropa a její bezpečnostní síly hrály mnohem větší roli v zemích v našem bezprostředním okolí, zejména při stabilizaci v Africe,“ poznamenal. Právě tam se bezpečnostní politika EU přímo dotýká otázek migrace. Sobotka na summitu podpořil těsnější spolupráci EU a NATO a připomněl, že Česká republika zvyšuje výdaje na obranu.

Názory odjinud: NATO posiluje východní hranici