Dopady migrační krize znepokojují přijímací země Německo a Řecko

uprchlíci

uprchlíci Zdroj: ctk

Vývoj uprchlické krize v Evropě začal znepokojovat především země, jež jsou mohutným přílivem běženců zasaženy nejvíce: hlavní cílovou zemi Německo a hlavní vstupní stát Řecko. Zatímco Berlín zahájil boj na diplomatické frontě proti dvěma desítkám domovských zemí, které podle něj odmítají přijmout zpět ekonomické migranty, Atény jsou znepokojeny faktickou uzávěrou hranic na takzvané balkánské trase, přes kterou uprchlíci míří právě z Řecka hlavně do Německa.

Německo poslalo podle deníku Die Welt diplomatické protesty 17 zemím, které odmítají přijímat zpět své občany, kteří neuspěli se žádostí o azyl. Jde například o Maroko, Alžírsko a Tunisko, které Berlín letos zařadil na seznam bezpečných zemí. Zástupci německé vlády už dříve hrozili, že pokud se státy budou zdráhat přijímat zpět uprchlíky, může Německo omezit rozvojovou pomoc, kterou jim vyplácí. V Německu se v současnosti zdržuje zhruba 200 tisíc uprchlíků, kteří nedostali azyl a podle zákona by měli zemi opustit. Loni Německo dobrovolně opustilo jen zhruba 21 tisíc lidí.

Rostoucí počet přistěhovalců a uprchlíků v Řecku vyvolalo napětí v Aténách. Premiér Alexis Tsipras si svému nizozemskému protějšku Marku Ruttemu, jehož země nyní předsedá EU, postěžoval, že unie není schopna zabránit zemím na takzvané balkánské cestě, aby proud uprchlíků na svých hranicích omezovaly. Toto zpřísnění kontroly migrace je v rozporu „s tím, co bylo minulý týden jednomyslně dohodnuto na summitu EU“, řekl.

V pátek omezilo příjem uprchlíků Rakousko a od víkendu ve stejných opatřeních následují další země na balkánské trase, z nichž poslední je nečlenská země EU Makedonie.

Grandi: Uzavírání hranic vede k chaosu

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi varoval, že uzavírání hranic na balkánské cestě vede k chaosu. Šéf agentury pro ochranu vnějších hranice Evropské unie (Frontex) Fabrice Leggeri zase upozornil, že není prakticky možné, aby se ekonomičtí migranti vraceli z Řecka do Turecka, pokud Ankara je také nebude chtít přijímat.

Řecký ministr obrany Panos Kammenos obvinil Turecko, že se snaží torpédovat nedávnou dohodu v NATO na zahájení kontroly námořních hranic mezi oběma státy plavidly zemí Severoatlantické aliance.

Řecký tisk: Situace je výbušná

Podle řeckého listu To Vima je situace v Řecku výbušná. Policie vozí stovky uprchlíků zpět od hranice s Makedonii, která přestala pouštět Afghánce a začala regulovat i průjezd osob s nárokem na udělení azylu. V metropoli Aténách se hromadí další tisíce lidí, pro které zatím nemá smysl směřovat na sever.

Tsipras si stěžoval také na to, že Rakousko pozvalo na středu do Vídně zástupce zemí na balkánské trase, aby s nimi jednalo o současné migrační krizi. Schůze se má konat před čtvrtečním zasedáním ministrů vnitra EU v Bruselu kvůli stejné problematice. Řečtí zástupci do Vídně pozváni nebyli. Podle agentury AFP Vídeň chce s pozvanými státy viditelně ve středu sjednotit postup před čtvrtečním bruselským jednáním.

Na 110 tisíc uprchlíků

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) mezitím informovala, že od začátku letošního roku do Řecka a Itálie dorazilo zhruba 110 tisíc migrantů, přičemž přes 100 tisíc jich zamířilo do Řecka. Přes 410 migrantů a uprchlíků během stejného období také přišlo o život.

Český premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil názor, že pokud se nezastaví migrační proud v Řecku, musí ho Evropa zastavit na západním Balkánu. V takovém případě by podle něj měla unie Řecku, v němž by mohly uvíznout tisíce uprchlíků, poskytnout pomoc. Ministerský předseda míní, že by migrační trasy na Balkáně mohly být uzavřeny už po summitu v Bruselu začátkem března.