Draghi: Evropa je ve velmi vážné situaci, věci se ale hýbou

Mario Draghi

Mario Draghi

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi připouští, že Evropa je ve velmi vážné ekonomické situaci. Vlády ale při řešení krize a fiskální konsolidaci udělaly pokrok a maximum bude dělat i ECB. Draghi však dodal, že i když bude ECB bojovat s krizí, nelze očekávat, že by se kvůli tomu měnila pravidla, která upravují činnost centrální banky.

„Jsme ve velmi vážné situaci a tomuto faktu se nemůžeme vyhýbat,“ uvedl Draghi v projevu k členům výboru pro hospodářské a měnové záležitosti Evropského parlamentu. Před výborem však nehovořil jako šéf ECB, ale jako předseda Evropské rady pro systémová rizika (ESRB).

Draghi se vyjádřil i k pátečnímu snížení úvěrového ratingu devíti zemí eurozóny, k němuž sáhla mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. Draghi řekl, že trhy krok agentury do značné míry očekávaly a už dříve jej započetly do cen. To ale podle něj nic nemění na tom, že situace eurozóny je vážná.

„Nejistota kolem udržitelnosti ratingů některých zemí a kolem odolnosti finančního systému spolu s tristními vyhlídkami hospodářského růstu vedla v posledních měsících roku 2011 k obrovským poruchám normálního fungování finančních trhů a reálné ekonomiky,“ dodal.

Proti dluhové krizi v eurozóně ECB mimo jiné nasadila svůj nový program LTRO (Longer-Term Refinancing Operations). V jeho rámci poskytuje komerčním bankám tříleté úvěry za velmi nízký úrok. Před Vánocemi, kdy ECB začala úvěry nabízet, o půjčku požádalo 523 bank. Od ECB si vypůjčily více než 489 miliard eur (asi 12,5 bilionu korun). Podle Draghiho program funguje dobře.

ECB minulý týden nechala základní úrokovou sazbu na jednom procentu, což je historické minimum. Draghi ale nechal otevřená vrátka pro další snížení úroků, čímž by se základní sazba v eurozóně vyrovnala se základní sazbou v České republice.

ECB se snaží situaci na trzích mírnit intervencemi, které spočívají hlavně v nakupování státních dluhopisů ohrožených zemí eurozóny. Za ty se nyní považuje hlavně Itálie a Španělsko. ECB za to od některých členských zemí sklízí kritiku, jiné ji naopak vybízejí k razantnímu zvýšení těchto nákupů. K tomu ale ECB zatím nemá potřebný mandát, na rozdíl od americké centrální banky není ECB věřitelem poslední instance.