Draghi vzkázal trhům: Euro je nezvratné, krize ho nepoloží

šéf ECB Mario Draghi

šéf ECB Mario Draghi Zdroj: Profimedia.cz

Euro je nezvratný projekt a současná krize eurozóny společnou evropskou měnu nezničí. V ostře sledovaném projevu to řekl prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. ECB se kvůli záchraně eura chystá přímo intervenovat na otevřeném trhu. Draghi ale dodal, že politici musí zároveň postoupit s fiskální konsolidací. Euro v reakci na Draghiho slova nejprve krátce vyrazilo vzhůru, poté ale začalo klesat. Jeho vyjádření trhům přišlo málo konkrétní a proto začaly reagovat negativně.

„Euro je nezvratné,“ řekl Draghi na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady ECB, která je považována za jednu z nejdůležitějších v historii eurozóny.

Trhy s napětím čekali na to, co mají v realitě znamenat Draghiho nedávná slova o tom, že je připraven udělat cokoliv, aby zabránil rozpadu eurozóny. Draghi dnes prohlásil, že Evropská centrální banka v příštích týdnech vypracuje mechanismus, který jí umožní přímo intervenovat na otevřeném trhu a umožní jí tak stabilizovat napjaté výpůjční náklady v eurozóně.

Draghi zopakoval, že vysoké náklady na obsluhu dluhu v zemích eurozóny jsou nepřijatelné. Rizikové prémie u vládních dluhopisů stoupají k neudržitelným hodnotám už i ve velkých ekonomikách jako je Španělsko nebo Itálie. Draghi žádnou zemi přímo nejmenoval, ale předpokládá se, že se ECB ve svých intervencích zaměří hlavně na ně. Draghi dodal, že případná intervence bude v takovém rozsahu, aby splnila svůj účel.

ECB ale k chystané strategii přistoupí jen za předpokladu, že země eurozóny aktivují své záchranné fondy a umožní jim dělat totéž. Z Draghiho slov plyne, že ECB by se novými nestandardními kroky snažila srazit náklady na obsluhu dluhu nejohroženějších zemí eurozóny, ale začala by tak zřejmě činit nejdříve v září. Dřív patrně nebude fungovat nový záchranný fond ESM.

Stále žádný jasný příslib, reagují analytici

„Opět nemáme žádný příslib, že ECB něco udělá. Není zde ani příslib plnění slibů z minulosti. Zdá se, že teď se nic nestane,“ reagoval na slova šéfa ECB hlavní ekonom Carl Weinberg ze společnosti High Frequency Economics. Draghi dostal na tiskové konferenci dotaz, aby řekl, co přesně znamená, že euro je nezvratné. Na to Draghi mimo jiné řekl, že nemá smysl spekulovat na kolaps eurozóny.

Zda ECB začne státní dluhopisy na sekundárním trhu odkupovat, bude záviset i na tom, zda ji o to příslušné zadlužené státy požádají. Pokud ano, budou muset akceptovat přísné podmínky a přistoupit na to, že jejich kroky budou podléhat dohledu.

Vojtěch Benda: ECB může politikům koupit trochu času

Draghi také upozornil, že ECB nemá žádnou možnost ovlivnit, zda stálý záchranný fond ESM dostane bankovní licenci, či nikoliv. To prý záleží na vládách. Pokud by fond bankovní licenci měl, mohl by čerpat úvěry přímo od ECB a nakupovat dluhopisy ohrožených zemí eurozóny. „My jsme toho právního názoru, že to (ESM) pro nás není platný partner,“ řekl Draghi.

Na to, aby měl fond ESM bankovní licenci, v poslední době tlačí hlavně Itálie a Francie. Fond by tak měl totiž možnost výrazně si zvýšit úvěrovou kapacitu, a byl by tedy připraven zajistit mnohem větší finanční pomoc pro ty země, které mají potíže s obsluhou dluhu. Zhruba takový postup v červnu dohodl i summit EU v Bruselu.

Trhy čekaly víc

Draghi svá slova pronesl na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady ECB. Ta podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta. Tam ji srazila před měsícem, a to v reakci na horší vyhlídky eurozóny i globální ekonomiky.

Trhy očekávaly, že Draghi oznámí nové kolo odkupu státních dluhopisů Itálie a Španělska. Protože se ale nedočkaly, začalo klesat euro i ceny akcií. Euro bezprostředně po Draghiho slovech vůči dolaru poprvé po měsíci vystoupilo až nad 1,24 USD, záhy ale spadlo pod 1,22 USD. Ztráty měly také akcie v Itálii a ve Španělsku.

„Mluví o potenciálních opatřeních, trh ale žádá akci hned teď,“ uvedl analytik Brian Kim z makléřské společnosti RBS securities. Ekonom Andrew Wilkinson z firmy Miller Tabak & Co. nicméně předpověděl, že další ztráty eura budou pouze omezené.

„Ačkoli jsou někteří lidé zklamaní, myslím si, že to (Draghiho vystoupení) bylo celkem významné. Zřejmě položil základy pro velkou politickou akci,“ řekl Wilkinson.